Mainos

Valmennuskurssit kisaavat osallistujista

Valmennuskurssit ovat tänä keväänä täyttymässä jopa aiempia vuosia paremmin. Kursseja järjestävien yritysten mukaan taantuma ei ole leikannut osallistujamääriä, vaikka kursseista täytyy usein pulittaa satoja tai tuhansia euroja.

- Kun työllistymismahdollisuudet huononevat, niin ajatellaan, että kannattaa kouluttautua, uskoo Valmennuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Nousiainen.

Kilpailevan Huippuvalmennuksen mukaan heikentynyt työllisyystilanne on tuonut perinteisesti nuoren asiakaskunnan joukkoon myös vanhempaa väkeä.

- Tänä vuonna meillä on kursseilla selkeästi enemmän aikuisopiskelijoita, kertoo yrityksen omistaja Teemu Laajasalo.

Valmennuskeskuksen Nousiainen kuitenkin uskoo, että ihmiset vertailevat kurssien sisältöjä ja hintoja entistä tarkemmin. Moni kotitalous tuntui pitäneen syksyn puolella tuumaustauon, minkä takia kursseille ilmoittauduttu tavallista myöhemmin.

Bisnes kasvaa maltilla

Yliopistojen pääsykokeisiin valmentava kurssibisnes kasvaa yritysten mukaan edelleen, mutta maltillisesti. Yritysvalmennuskin on ollut viime aikoina säästökuurien tulilinjalla.

- Meillä on hieman enemmän oppilaita kuin viime vuonna, joka oli kiireinen vuosi. Kasvu on viitisen prosenttia ja odotan, että ainakin pieni kasvu tulee jatkumaan, Nousiainen arvioi näkymiä.

Laajasalon mukaan kasvutavoitteet ovat edelleen kovat, mutta valmennuskurssien puolella kasvun ennakoidaan olevan muuta koulutusta vähäisempää.

- Valmennuskurssit ovat kuin irtonumeromyyntiä. Valmennuskakku ei enää juurikaan kasva, ja se jaetaan joka vuosi uudelleen, Laajasalo sanoo.

Valmennustiimi Eximian toimitusjohtajan Markku Korhosen mukaan myynti on kasvanut kaksinumeroisesti.

- Jos tulee pitkä lama, kukkaroa vedetään ehkä tiukemmalle, mutta toistaiseksi taloustilanne ei ole näkynyt koulutuksen kysynnässä kuin positiivisesti, Korhonen vakuuttaa.

Alalla kova kilpailu

Pääsykoetaisto lähestyy, ja valmennusyritysten kilpailu asiakkaista on täydessä vauhdissa. Ala on Suomessa kilpailtu. Valmentajat kisaavat vuosittain vaihtuvasta ja rajatusta asiakaskunnasta yhä uudelleen.

- Alan kilpailutilanne on kuluttajan kannalta hyvä, mutta firmojen näkökulmasta erittäin kova. Käytännössä kaikki tekevät valmennuskurssien lisäksi muutakin koulutusta, kuten yritysvalmennusta, jonka puolella katteet ovat paremmat, Laajasalo sanoo.

Ison osan valmennuspotista jakaa muutama suuri toimija. Valmennuskeskus on Suomen suurin valmentaja. Sen kyljessä ovat Eximia ja Huippuvalmennus. Lisäksi kursseja järjestävät useat pienet yritykset ja esimerkiksi korkeakoulujen opiskelijajärjestöt.

Valmennusyritysten mukaan kysytyimpiä kursseja ovat oikeustieteellisen, lääketieteellisen ja kauppatieteellisen valmennuskurssit. Näiden alojen suosiossa ei ole näkyvissä notkahdusta tänäkään vuonna.

- Suosikit pysyvät pitkälti samoina. Esimerkiksi oikeustieteen pyrkijämäärät ovat joka vuosi samaa luokkaa, Nousiainen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.