Mainos

Vallanvaihdot jäihin Länsirannalla

Rauhansuunnitelman eteneminen takkuilee Lähi-Idässä, kun Israelin ja palestiinalaisten neuvottelut alueluovutuksista keskeytyivät tuloksettomina.

Israel ja palestiinalaiset eivät ole päässeet sopimukseen kahden Länsirannan kaupungin luovuttamisesta takaisin palestiinalaisten hallintaan. Neuvottelut päättyivät myöhään eilen tuloksettomina. Palestiinalaisten mukaan keskustelut Jerikon ja Qalqilyan kaupunkien luovuttamisesta jatkuvat kuitenkin huomenna Jerusalemissa. Keskeytyneiden neuvottelujen tarkoituksena oli sopia kaupunkien luovuttamisen lopullisesta aikataulusta. Neljä tuntia kestäneet neuvottelut juuttuivat kuitenkin kysymykseen Israelin tarkastuspisteiden säilyttämiseen kaupungeissa.

Palestiinalaisia neuvotteluissa johtavan kenraali Rephley Arafatin mukaan Israel oli esittänyt, että israelilaisjoukot jäävät kaupunkien laitamille miehittämään tarkastuspisteitä, jotka ovat toiminnassa 24 tuntia vuorokaudessa. Hän kuvasi ajatusta mahdottomaksi.

Mikäli Jerikon ja Qalqilyan luovuttamisesta päästään sopuun, on Israelin joukkojen seuraavaksi määrä vetäytyä Ramallahista ja Tulkarmista. Betlehemistä joukot vetäytyivät heinäkuun alussa.

Turva-aidan paikasta kiistellään

Israelissa on puhjennut sisäinen kiista Länsirannan turva-aidan linjauksesta, kirjoittaa israelilainen Haaretz-sanomalehti. Pääministeri Ariel Sharonin ja puolustusministeri Shaul Mofazin välinen kiista on lehden mukaan lykännyt aidan seuraavan vaiheen rakentamista .

Lehden mukaan kiista koskee turva-aidan kulkua Israelin ja palestiinalaisten alueen rajalla. Aita työntyy paikoitellen pitkälti Israelin ja tulevan palestiinalaisten valtion välisen rajan, niin sanotun vihreän linjan, yli. Lehden mukaan Sharon haluaisi muuttaa aidan linjausta amerikkalaisten vaatimuksesta siten, että se noudattaisi tarkemmin vihreää linjaa. Mofaz on kuitenkin kieltäytynyt muuttamasta alkuperäistä suunnitelmaa, koska muutoin joitakin israelilaisia kyliä jäisi hänen mukaansa vaille aidan tarjoamaa suojaa. Yhdysvallat on painostanut Israelia muuttamaan linjausta, koska se pelkää aidan mutkistavan Lähi-idän rauhanprosessia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.