Mainos

Vallansiirto alkoi vaisusti Afganistanissa

Afganistanin omat joukot ovat ottivat tänään ensi kertaa vastuun kansainvälisten joukkojen valvomasta maakunnasta. Kyseessä oli Keski-Afganistanissa sijaitseva Bamiyanin maakunta, joka on Afganistanin rauhallisimpia alueita.

Turvallisuussyistä suurten juhlallisuuksien sijaan vallanvaihtoseremonia hoidettiin kaikessa hiljaisuudessa eikä siitä kerrottu etukäteen julkisuuteen. Tilaisuutta pääsi seuraamaan vain kourallinen toimittajia.

Lähiaikoina seitsemän alueen valvontavastuuta siirretään kansainvälisiltä joukoilta afganistanilaisille. Niiden joukossa on myös suomalaisjoukkojen toiminta-alue Mazar-i-Sharif.

Lopullisen vallanvaihdon odotetaan vievän parisen vuotta. Kaikkien Afganistan-operaatioon osallistuvien joukkojen on tarkoitus vetäytyä maasta vuoden 2014 loppuun mennessä. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat jo ilmoittaneet aloittavansa joukkojen kotiuttamisen.

Monet ovat epäilleet Afganistanin turvallisuusjoukkojen kykyjä säilyttää rauha epävakailla alueilla. YK:n Afganistan-edustaja Staffan de Mistura on vakuuttanut turvallisuustilanteen parantuneen.

Monet epäilevät Afganistanin omien joukkojen kykyä säilyttää rauha epävakailla alueilla. Tilanteen arvaamattomuudesta saatiin näyttöä viime viikolla, kun presidentti Hamid Karzain veli Ahmed Wali Karzai surmattiin kotonaan.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.