Vallankahvassa yli 50 vuotta - mikä mies on Fidel Castro?

Kuuban vallankumousjohtaja Fidel Castro on jättänyt viimeisenkin valtapaikkansa. 84-vuotias Castro erosi Kuuban kommunistipuolueen pääsihteerin tehtävästä, jossa hän on ollut alusta lähtien eli vuodesta 1965. Mutta millainen mies johti Kuubaa yli 52 vuotta?

Nuoresta iästään huolimatta, silloin 32, Fidel Castro oli suorastaan vallankumousten veteraani, kun hän otti vallan Kuubassa. Tosin Castron aiemmat yritykset eivät olleet tuloksekkaita, ja yhdestä epäonnistuneesta hän istui vankeudessakin kotimaassaan.

Castro otti vallan 1.1.1959 toiselta vallankaappaajalta Fulgencio Batistalta, joka oli paennut Kuubasta päivää aiemmin. Castron tukena vallankumouksessa ovat toimineet hänen nuorempi veljensä Raul ja toinen legenda, Ernesto "Che" Guevara.

Castro kävi katolista koulua ja suoritti yliopistotutkinnon lakitieteessä. Jo opiskeluaikoinaan hän oli poliittisesti aktiivinen. Hän liittyi 1947 Kuuban kansanpuolueeseen (Ortodoxos) ja oli ehdolla vaaleissa, jotka kuitenkin jäivät käymättä, sillä kenraali Batista, entinen presidentti, kaappasi vallan 10.3.1952.

Ennen omaa vallankumoustaan Castro puhui kansalaisvapauksista ja maareformista, voittojen jaosta omistajien ja työläisten kesken, mutta vallankumouksen jälkeen politiikka muuttui suoraviivaisemmaksi. Yritykset kansallistettiin ja välit Yhdysvaltoihin katkesivat.

Voittoja ja tappioita

Castron nuori vallankumous joutui koetukselle huhtikuussa 1961, jolloin Sikojenlahdelle tehtiin tuhansien maanpaossa olevien kuubalaisten maihinnousuyritys Yhdysvaltain tuella.

Yritys kukistettiin verisesti - suuria tappioita oli molemmin puolin. Valtauksen kukistajia johti Fidel Castro henkilökohtaisesti.

Jos Sikojenlahdella Castro sai voiton, seuraavana vuonna Kuuban ohjuskriisissä hän joutui nöyrtymään. Neuvostoliitto oli sijoittanut ohjuksia Kuubaan, ja siitä alkanut kriisi vei maailman lähemmäs ydinsotaa kuin ehkä koskaan. Neuvostoliitto taipui ja veti ohjuksensa Kuubasta Yhdysvaltain nuoren presidentin John F. Kennedyn laivastosaarrossa. Castro koki tulleensa Neuvostoliiton pettämäksi.

Pikkuveljestä sijaispresidentti

Vallankumouksellinen Kuuba on tarjonnut paljon hyvää, koulutusta ja terveydenhoitoa - mutta vain niin kauan kuin on malttanut olla arvostelematta kommunistipuolueen yksinvaltaa ja Castron hallintoa. Toisinajattelijoita on vainottu ja vangittu näihin päiviin saakka, mikä pitää edelleenkin yllä 1962 alkanutta Yhdysvaltain kauppasaartoa.

Fidel Castro on siirtänyt valtaa asteittain nuoremmalle veljelleen Raulille. Raul Castro on toiminut sijaispresidenttinä vuodesta 2006 ja virallisesti valittuna 2008 lähtien. Kuuban poliittisten olojen jo hieman vapautuessa nuoremman Castron tehtävänä on yrittää luotsata Kuuba neuvostoaikaisista politiikan ja talouden rakenteista kohti vapaampia ja vauraampia aikoja.

Fidel Castron kerrotaan edelleen kirjoittavan Granma-lehteen. Lehti on saanut nimensä laivasta, jolla Castrot ja Che Guevara joukkoineen purjehtivat Kuubaan tekemään vallankumousta vuonna 1955 mutta silloin vielä siinä menestymättä.

(Lähteet: Reuters, AFP, The New Encyclopaedia Britannica, Wikipedia)

Lue myös:

    Uusimmat