Mainos

Vallankaappaus Salomonsaarilla

Aseistautuneet Malaitan kotkat sissijärjestöön kuuluvat kapinalliset ottivat maanantaina hallintaansa Salomosaarten pääkaupungin Honiaran. Australialaisten diplomaattilähteiden mukaan sissit ovat pakottaneet maan pääministerin Bartholomew Ulufa-alun kotiarestiin.

Malaitan kotkat ovat myös saaneet haltuunsa maan radio- ja televisioasemat. Uutistoimisto AFP:n mukaan kilpaileva kapinallisjärjestö Istabun vapautusliike on ottanut panttivangiksi 40 australialaista kultakaivoksen työntekijää.

Malaitan kotkat ja Istabun vapautusliike käyvät valtataistelua maanomistusoikeuksista. Salomosaarille ei saada tällä hetkellä puhelinyhteyttä. Salomosaarilla on ollut etnisiä levottomuuksia 18 kuukauden ajan ja tuona aikana noin 50 ihmistä on menettänyt henkensä. Australian ulkoministeri Alexander Downerin mukaan Malaitan kotkien johtaja Andrew Nori vaatii yksinkertaisesti pääministeri Ulufa-alun eroa.

Noin 400 000 asukkaan Salomosaarten tilanne muistuttaa kovasti toisen Oseanian valtion, Fidzhin, viimeaikaisia tapahtumia. Kapinallisryhmän johtaja George Speight pitää panttivankinaan maan entistä pääministeriä ja muita hallituksen jäseniä.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.