Valkosipulipatonki ja merellinen tuorepastasalaatti

Illanvietossa maistuu hyvin itse leivottu patonki, jonka seuraksi sopii merellinen, ruokaisa salaatti.

Valkosipulipatonki

2 kpl

  • 2½ dl vettä
  • 20 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
  • 2 rkl öljyä

Täyte 1 (yhteen patonkiin)

  • 1 rkl öljyä
  • ½-1 valkosipulia puristettuna

Täyte 2 (yhteen patonkiin)

  • 1 rkl sulaa voita
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl kynteliä
  • 1 tl persiljaa
  • (½ valkosipulia puristettuna)

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa esimerkiksi laittamalla kulho lämpimään vesialtaaseen.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin noin 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille.

Rullaa levyt kääretortun tapaan pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein.

Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä.

Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n.15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl esimerkiksi teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Merellinen Tuorepastasalaatti

noin 4:lle

  • 1 pss Myllyn Paras Kotipasta Kalaa (300 g)
  • 1 ruukku vihreää salaattia
  • 1 tlk säilykepersikkaa (keskikokoinen 250/400 g)
  • 1 punasipuli
  • 200 g katkarapuja
  • 100 g aurinkokuivattua tomaattia
  • 70 g cashewpähkinöitä (n. 1 dl)
  • 200 g minitomaatteja (1 rasia)
  • (tilliä)
  • Salaatinkastike:
  • ½ dl persikkatölkin mehua
  • ½ dl viinietikkaa
  • ½ dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • yrttisuolaa, sitruunapippuria

Keitä pakastetuorepastaa kiehuvassa vedessä 2-3 minuuttia al denteksi. Kaada varovasti lävikköön ja anna olla pieni hetki juoksevan kylmän veden alla, valuta.

Viipaloi muut aineet. Valuta ravut, mikäli käytät pakastekatkarapuja. Asettele ainekset isoon salaattikulhoon tai pienempiin annoskulhoihin kerroksittain kauniisti. Sekoita kastike, tarkista maku ja valuta salaatin joukkoon, koristele.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat