Valkoselkätikan pesänrakennus onnistui

Uhanalaisen valkoselkätikan pesintä on onnistunut tänä vuonna hyvin.

Maailman Luonnon Säätiön WWF:n valkoselkätikkatyöryhmän tutkijat löysivät tänä kesänä 22 aloitettua pesintää, joista 18 onnistui. Poikasia kuoriutui ainakin 50-55.

Tutkijat pelkäsivät, että toukokuun kylmät säät haittaisivat pesintää, mutta näin ei käynyt. Ensimmäiset poikaset lähtivät pesästä 25. toukokuuta. Tikan pesimistulos on samaa tasoa kuin parina edellisvuonna.

WWF:n projektivastaavan Timo Laineen mukaan valkoselkätikan perinteisiltä esiintymisalueilta Keski-Suomesta ja Päijät-Hämeestä löydettiin kuusi pesintää. Etelä-Savosta pesiä löytyi neljä ja Etelä-Karjalasta sekä Pohjois-Karjalasta kaksi.

-Asuttujen reviirien määrä on hienoisessa kasvussa ja niitä on yhteensä 44, kun pesät otetaan mukaan, Laine kertoo.

Kanta elpyy

Vanhoissa lehtipuuvaltaisissa metsissä asustavan tikan pesivä kanta oli aallonpohjassa vuonna 1994. Pesiä löytyi tuolloin vain yksitoista. Siitä lähtien lajin kanta on tasaisesti noussut.

Timo Laineen mukaan tikan kotimetsiä on onnistuttu säästämään hakkuilta aktiivisen suojelun avulla. Laine korostaa kuitenkin, että tikan elinmahdollisuudet on otettava suojelumetsien lisäksi huomioon myös talousmetsissä. Näin voitaisiin turvata kauniin tikkalajin säilyminen suomalaisessa lintulajistossa.

-Talousmetsien luonnonhoitosuunnitelmien avulla kannan elvyttämiselle ollaan nyt luomassa todellisia mahdollisuuksia, Laine sanoo.

Valkoselkätikan kannan romahtamisen on aiheuttanut sopivien elinympäristöjen väheneminen. WWF:n arvion mukaan Suomen pesivä valkoselkätikkapopulaatio on noin 30 paria.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat