Mainos

"Valkoisen lesken" ystävä: Hän oli tavallinen perhettään rakastava nainen

Valkoiseksi leskeksi kutsutun Samantha Lewthwaiten brittiystävä kuvailee naista "tavalliseksi, lapsia rakastavaksi ihmiseksi".

Sky Newsin haastattelema Niknam Hussain tunsi Samantha Lewthwaiten kun tämä asui nuorempana Aylesburyssä, Britanniassa.

– Hän oli aivan tavallinen ja normaali. Hän hengaili täällä, kävi samoissa kouluissa ja tuli hyvin toimeen perheensä kanssa, kertoo Hussain.

Interpol on antanut kansainvälisen pidätysmääräyksen Britannian kansalaisesta Samantha Lewthwaitesta liittyen suunnitelmiin iskeä kenialaiseen lomakohteeseen vuonna 2011. Interpolin etsintäkuulutuksen mukaan Lewthwaitea epäillään muun muassa räjähteiden hallussapidosta vuonna 2011.

Interpol ei siis etsi Lewthwaitea liittyen ostoskeskushyökkäykseen Nairobissa.

29-vuotias, muslimiksi kääntynyt Lewthwaite on saanut valkoinen leski -nimityksen sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä Jermaine Lindsay kuoli osallistuessaan pommi-iskuun Lontoossa vuonna 2005. Iskuissa kuoli 52 ihmistä.

Lontoon pommi-iskun jälkeen Lewthwaite tuomitsi iskut julkisesti, mutta pysytteli sen jälkeen muuten poissa julkisuudesta.

Maaliskuussa 2012 hänen nimensä yhdistettiin Keniassa kapinallisten toimintaan. Kenian viranomaisten mukaan Lewthwaite ja ryhmä muita ulkomaalaisia matkusti Keniaan vuonna 2011 aikomuksenaan tehdä pommi-isku Kenian rannikolla. Lewthwaite oli tuolloin mennyt uudelleen naimisiin kenialaisen miehen kanssa ja oli raskaana.

Viranomaisten mukaan hän oli vastuussa suunnitellun pommi-iskun rahoituksesta. Hänen epäiltiin vuokranneen useita taloja Mombasassa räjähteiden kokoamista varten.

Viranomaiset kertoivat löytäneensä yhdestä talosta samanlaisia räjähteitä, joita käytettiin Lontoon iskussa. Iskua vuonna 2011 suunnitelleen ryhmän väitettiin olevan tekemisissä al Shabaab -ryhmän kanssa. Al Shabaab on ilmoittanut olevansa Nairobin ostoskeskusiskun takana.

Joulukuussa 2011 Kenian poliisi kertoo löytäneensä mombasalaistalosta naisen, jonka he epäilivät olevan Lewthwaite. Nainen kuitenkin näytti heille eteläafrikkalaista passia, jonka jälkeen poliisi päästi hänet menemään.

Myöhemmin poliisi huomasi passin olevan väärennetty, mutta naista ei enää löytynyt.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.