Mainos

Valkoinen talo lupaa selvittää Iranin tiedustelun puutteet

Eilen julkaistun raportin mukaan Yhdysvaltain tiedustelutiedot Iranista ja sen mahdollisista ydinasepyrkimyksistä ovat pahasti puutteellisia.

Valkoinen talo sanoo ottavansa huomioon kongressin julkistaman Iranin tiedustelutoimintaa koskevan raportin esittämät parannusehdotukset. Eilen julkaistun raportin mukaan Yhdysvaltain Iranin tiedustelussa on pahoja puutteita.

Tiedustelutoiminnan valiokunnan jäsenet antoivat 29-sivuisen tutkimuksen julkisuuteen poikkeuksellisesti jo ennen kuin kongressin edustajainhuone on sen hyväksynyt.

Washingtonin tämänhetkisestä poliittisesta ilmapiiristä kertoo se, ettei kukaan ole varsinaisesti arvostellut raporttia, vaikka se ei ole kattava. Tekijät kertovat koonneensa raportin lähinnä julkisista lähteistä.

Kongressiedustajat perustelevat ennenaikaista julkistamista halulla välttää Irakin osalta tehtyjä virheitä.

-Mielestämme amerikkalaisten on syytä tietää, millaisia paineita meillä on. Samalla haluamme lisätä suuren yleisön tietoisuutta Iranin aiheuttamasta uhasta, republikaaniedustaja Peter Hoekstra sanoo.

Raportin mukaan Yhdysvaltain tiedustelutiedot Iranista ja sen mahdollisista ydinasepyrkimyksistä ovat pahasti puutteellisia. Tutkijat kyseenalaistavat jopa sen, pystyykö George Bushin hallinto omien tietojensa pohjalta neuvottelemaan Iranin kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto on uhannut Irania talouspakotteilla, mikäli Iran ei todistettavasti lopeta uraanin rikastamista voimaloissaan. Turvallisuusneuvosto on antanut Iranille elokuun loppuun asti aikaa vastata.

Iran tarjosi tiistaina suoria neuvotteluja. Omassa vastineessaan Yhdysvaltain ulkoministeriö vaati Irania noudattamaan turvallisuusneuvoston ehtoja, mutta lupasi myös tutkia Iranin neuvotteluehdotuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.