Mainos

Valkoinen talo julkisti tietoja Bushin asevelvollisuusajasta

Valkoinen talo on julkistanut paksun nipun asiakirjoja, jotka kertovat nykyisen presidentin George W. Bushin asevelvollisuusajasta Alabaman osavaltion kansalliskaartissa. Tavoitteena on osoittaa vääriksi väitteet, joiden mukaan Bush pakoili velvollisuuksiaan Vietnamin sodan aikaan.

Etenkin demokraattisen puolueen edustajat ovat syyttäneet Bushia kansalaisvelvollisuuksien täyttämisen pakoilusta. Amerikkalaiset Irakin sotaan johdattanut Bush on julistanut olevansa "sotapresidentti", ja siksi pakoilusyytökset ovat hänelle erityisen kiusallisia.

Entistä hankalammaksi tilanteen on tehnyt se, että demokraattien presidenttiehdokkaaksi syksyn vaaleissa näyttää nyt olevan nousemassa John Kerry. Tämä oli mukana Vietnamin sodassa ja sai useitakin kunniamerkkejä. Kerry itse viljelee puheissaan mielellään viittauksia Vietnamin sodan aikaisiin aseveljiinsä.

Kerry oli paitsi sotasankari myös Vietnamin sodan aktiivinen vastustaja. Hän oli mukana muun muassa Vietnamin sotaa vastustavassa mielenosoituksessa Washingtonissa ja paiskasi saamansa kunniamerkit maahan.

Republikaanit ovat nyt paljastaneet, ettei Kerry heittänyt menemään omia kunniamerkkejään, mutta tämä ei republikaanien asemaa paljon paranna. Heidän on vaikea väittää Kerryä epäisänmaalliseksi, etenkin kun pahojen kielien mukaan heidän oma ehdokkaansa istui samaan aikaan lipittämässä olutta kotona Alabamassa.

Ei selkeää näyttöä kansalliskaartipalvelusta

Valkoisen talon asiakirjojen mukaan Bush liittyi Texasin kansalliskaartin ilmavoimiin 1968. Hän sai hyvät merkinnät palveluksesta lentäjänä, kunnes hänet elokuussa 1972 asetettiin lentokieltoon, koska hän ei ollut suorittanut vaadittua vuotuista kuntotestiä.

Bush oli tuolloin siirtynyt Alabaman osavaltioon, mistä hän johti sikäläisen senaattiin pyrkijän vaalikampanjaa.

Bush anoi samalla siirtoa Alabaman kansalliskaartin reserviyksikköön. Pyyntö evättiin, koska Bush ei ollut vielä palvellut täyttä aikaa kansalliskaartissa. Bush sai kuitenkin luvan palvella väliaikaisesti alabamalaisessa kansalliskaartin yksikössä.

Nyt Bushin vastustajat väittävät, että Bush ei todellisuudessa hoitanut kansalliskaartin jäsenyyden vaatimia tehtäviä Alabamassa. Vastustajien mukaan tällaisesta ei ole mitään asiakirjanäyttöä. Myöskään perjantaina julkaistut asiakirjat eivät tuo kiistaan täyttä selvyyttä.

Bush vapautettiin kansalliskaartista kahdeksan kuukautta etuajassa lokakuussa 1973. Vietnamin rauhansopimus oli allekirjoitettu saman vuoden tammikuussa, ja viimeisetkin amerikkalaissotilaat lähtivät Vietnamista maaliskuussa 1973.

Vietnamin sodan aikaan kansalliskaartia pidettiin monasti Yhdysvalloissa rikkaiden ja etuoikeutettujen väylänä välttää joutumasta asepalveluun Vietnamiin. Palvelu kansalliskaartissa perustuu vapaaehtoisuuteen. Se toimii nykyisin vakinaisen armeijan reservinä.

Kansalliskaartilaiset joutuvat palvelukseen yleensä yhdeksi viikonvaihteeksi kuukaudessa ja lisäksi kahdeksi viikoksi vuodessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-TT)

(Kymmenen uutiset 14.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.