Valkoinen talo haluaa median ruotuun turvallisuuteen vedoten

Presidentti George W. Bush on tavannut Valkoisessa talossa USA:n vaikutusvaltaisimpien lehtien johtoa.

Yhdysvaltain Valkoinen talo on yrittänyt saada New York Timesin ja Washington Postin luopumaan kiusallisten tietojen julkaisemisesta. Se on myös onnistunut tavoitteessaan osittain.

Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimpien lehtien johtoa on kutsuttu salaisiin kokouksiin presidentti George W. Bushin kanssa. Lehdet ovat saaneet kuulla, että julkaistaviksi aiotut artikkelit vahingoittavat kansallista etua.

Molemmat lehdet ovat päätyneet lopulta julkaisemaan kiistanalaiset jutut. Pahat kielet kuitenkin puhuvat, että Valkoisen talon esittämät huolet ovat vaikuttaneet juttujen sisältöön ja julkaisuhetkeen.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen kansallisesta turvallisuudesta tuli taikasana, jolla hallituksen arvostelu lehdistössä rinnastettiin epäisänmaallisuuteen. Vaikka painostus on sittemmin lieventynyt, Bushin hallinnon uskotaan yhä pelaavan tiedotusvälineiltä myönnytyksiä turvallisuuskortilla.

Viivästymistä ja poistettuja tietoja

Bush tapasi joulukuun alussa New York Timesin vastaavan päätoimittajan Bill Kellerin ja muuta lehden johtoa. Aiheena oli artikkeli, jonka mukaan presidentti salli terroriyhteyksistä epäiltyjen kansalaisten salakuuntelun ilman tuomioistuimen päätöstä.

Lehti julkaisi jutun, joskin 11 päivää myöhemmin. Samalla paljastui, että juttua oli pantattu jo yli vuosi virkamiesten kanssa käytyjen aiempien keskustelujen vuoksi. Lehti myös tunnusti, että jutusta "jätettiin pois tietoa, joka voi viranomaisten mukaan hyödyttää terroristeja".

Tapaamista Valkoisessa talossa lehti ei kuitenkaan ole myöntänyt.

Washington Post on kertonut, että sen vastaava päätoimittaja Leonard Downie sai kutsun Bushin luo, kun juttu keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisista pidätyskeskuksista Itä-Euroopassa odotti julkaisuaan. Downie ei kuitenkaan vahvista tavanneensa Bushia.

Timesin tapaan Washington Post päätti julkaista jutun mutta myönsi poistaneensa siitä tiedot vankiloiden sijaintipaikoista.

Texasin yliopiston journalismin professori Robert Jensen sanoo, että Valkoisella talolla on pitkät perinteet pyrkimyksissään pitää media aisoissa kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

- Ennen uhkana nähtiin kommunistit, nykyään terroristit, hän tiivistää.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat