Mainos

Valkoinen joulu ehkä koko maahan

Etelä-Suomen ensimmäisten talvikelien ennustetaan saapuvan jouluksi. Lähes lumettomalta rannikolta lähtevät joulunviettäjät voivat yllättyä matkan aikana vastaan tulevista talvisista keleistä, kerrotaan Tielaitoksesta. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpömittari pysyy jouluna pakkaslukemissa koko maassa.

Lumipelto

Eilisen ennusteen mukaan valkoinen joulu saadaan 50 prosentin todennäköisyydellä myös eteläisimmässä Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Lumisateet painottuvat kuitenkin joulun aikana Pohjois-Suomeen.

Joulun ajan lämpötilat vaihtelevat ennusteen mukaan Etelä-Suomessa muutamasta miinusasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Lapissa pakkanen voi olla kovempaa.

Joulun menoliikenne jakautuu tänä vuonna puoliksi perjantaille ja lauantaille. Maanantaina ei odoteta syntyvän pahoja ruuhkia. Joulun viettoon lähdetään perjantaina 22. joulukuuta kello 12-18 sekä lauantaina kello 9-13.

Valtateillä ruuhkia

Liikenteen odotetaan ruuhkautuvan eniten Etelä-Suomen pääteillä. Erityisesti ruuhkia on odotettavissa Helsingistä Tampereelle johtavalla valtatiellä kolme sekä valtatiellä neljä, joka johtaa Helsingistä Lahteen ja Heinolaan. Näille teille saattaa kertyä jonoja menoliikenteen vilkkaimpina tunteina. Muille teille ennustetaan sujuvaa liikennettä, ellei keli muutu huonoksi.

Joulun paluuliikenteen huippujen ennustetaan pakkautuvan tapaninpäivälle, jolloin teille saattaa kasautua jonoja kello 14-20 välillä. Nopeuksien odotetaan säilyvän lähes normaaleina, jos keliolot pysyvät hyvinä.

Tielaitos palvelee joululiikennettä tehostamalla kunnossapitoa sekä tiedottamalla ruuhkaisimpina aikoina liikenteestä ja kelistä radioiden kautta. Ajantasaistetut kelitiedot löytyvät ympäri vuorokauden tekstitelevision sivuilta sekä Tielaitoksen Internet-sivuilta.

Heijastimien käyttö vähäistä


Liikenneturvan selvitysten mukaan vain kolme kymmenestä jalankulkijasta ja pyöräilijästä käyttää heijastinta taajamissa. Yleisintä heijastimien käyttö on pääkaupunkiseudulla, jossa niitä käyttää 40 prosenttia tiellä liikkujista. Vastaava luku Pohjois-Pohjanmaalla on 7 prosenttia.

Liikenneturvasta muistutetaan, että heijastin on jalankulkijan ehdoton turvaväline. Auton kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa kaukovaloillakaan yli 100 metrin etäisyydeltä. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla jalankulkija näkyy enintään 30 metrin etäisyydeltä.

Jalankulkijoiden kuolemantapauksista ja loukkaantumisista sattuu lähes puolet pimeällä tai hämärässä. Jalankulun ja pyöräilyn onnettomuusriski pimeän aikana on taajamissa moninkertainen ja maanteillä lähes kymmenkertainen päivällä liikkumiseen verrattuna.

Joululiikenteessä noin 20 uhria

Joulun liikenteessä on 1990-luvun aikana kuollut vuosittain keskimäärin 21 ihmistä ja noin 370 on loukkaantunut. Viime vuona joululiikenteessä kuoli 18 ihmistä. Menoliikenteessä menehtyi 10 ja paluuliikenteessä kahdeksan ihmistä.

Liikenneturvasta kehotetaan autoilijoita tarkkaavuuteen sekä sopeuttamaan ajotyylinsä ja -nopeutensa kelioloihin. Autoilijoiden tulisi seurata tarkasti säätiedotuksia sekä varata riittävästi aikaa joulun meno- ja paluuliikenteeseen. Joskus joulumatka katkeaa, kun auto temppuilee, rengas puhkeaa tai olet unohtanut täyttää bensatankin.

Tiepalvelujen Lumihiutale- ja Joulupukkioperaatiot päivystävät ympäri maan auttaen liikenteessä pulaan joutuneita. Tiepalvelutoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä esimerkiksi korjaustyöstä laskuteta. Hätätilanteessa apua voi soittaa tiepalvelujärjestöjen valtakunnalliseen päivystävään numeroon 050-564 6500.

Hiihtokeskuksissa lasketellaan jouluna

Suomen Hiihtokeskusyhdistys lupaa, että lähes koko Suomessa voi lasketella joulun aikaan ja vuodenvaihteessa. Viime päivien pakkaset ovat varmistaneet valkoisen joulun kotimaan hiihtokeskuksissa eteläistä Suomea myöten.

Etelä-Suomen hiihtokeskuksissa on lumetettu ja kunnostettu rinteitä ja lumilautailijoiden harjoittelupaikkoja. Tuoreen rinneraportin mukaan esimerkiksi Turengin Kalpalinnassa on 12 lumetettua rinnettä, Porin Ruosniemessä 3, Kirkkonummen Peuramaalla 7 ja Hollolan Messilässä 9.

Monissa hiihtokeskuksissa on joulun ja uudenvuoden aikoihin valittavana perheohjelmaa jouluhartauksista rinnekisoihin. Uudenvuodenyönä useat keskukset järjestävät ilta- ja yömäkilaskettelua ja tietenkin näyttäviä ilotulituksia.

Ajantasaiset rinne- ja latutiedot löytyvät Hiihtokeskusyhdistyksen kotisivuilta tai tv-kanavien tekstisivuilta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.