Mainos

Valko-Venäjän vaalihuoneistoissa oli autiota

Valko-Venäjän parlamenttivaalit saivat ihmiset jäämään tänään kotiin siitäkin huolimatta, että kansalaisia oli patisteltu uurnille muun muassa potkuilla uhkailemalla ja ylimääräisiä vapaapäiviä lupaamalla.

Maan suosituimmalla uutissivustolla tehty kansalaisten äänestysaikeita mitannut kysely ennakoi äänestysaktiivisuuden jäävän alle 13 prosenttiin. Peräti 78 prosenttia tut.by-sivustolla vastanneista ilmoitti jättävänsä äänestämättä. Ennakkoon äänesti viitisen prosenttia äänioikeutetuista.

Oppositio lähti vaaleihin alistuneissa tunnelmissa. Viranomaiset hylkäsivät osan ehdokkaista jo rekisteröitymisvaiheessa, ja kaksi suurinta pääoppositiopuoluetta veti ehdokkaansa vaaleista.

Monissa vaalipiireissä oli ehdolla vain presidentti Aleksandr Lukashenkon hyväksymä ehdokas. Maata liki kaksi vuosikymmentä hallinneella Lukashenkolla on nollatoleranssi toisinajattelijoita kohtaan, eikä maan parlamentilla ole todellista valtaa.

Vaalimainoksetkin puuttuivat

Myös ulkovaltojen odotukset vaalien rehellisyydestä olivat olemattomat jo siitäkin syystä, että vaalien seurantaa rajoitettiin. Toimittajia pidätettiin vaalien alla ja vaalitarkkailijoiden toimintaa hankaloitettiin.

Vaaleja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin joukoissa ainoana suomalaisena tarkkailleen kansanedustajan Pia Kauman (kok.) mukaan liikkeellä oli vaalipäivänä todella vähän äänestäjiä.

– Esimerkiksi yhdellä äänestyspaikalla, missä olimme noin 40 minuuttia, ei käynyt yhtään äänestäjää, Kauma kertoi puhelimitse.

Kauman mukaan myöskään katukuvasta ei voinut päätellä, että maassa on vaalit, sillä vaalimainokset puuttuivat.

Tulokset huomenna julki

Valko-Venäjän vaalitulos varjostaa myös tulevia jääkiekon MM-kisoja, joita on vaadittu siirrettäväksi muualle maan surkean ihmisoikeustilanteen ja demokraattisten uudistusten puuttumisen vuoksi. Presidentti Lukashneko tunnetaan kovana jääkiekkomiehenä.

Lukashenkon kannatusta mitanneen tuoreimman mielipidekyselyn mukaan istuvaa presidenttiä äänestäisi uudelleen alle 30 prosenttia kansalaisista. Riippumaton liettualainen Iiseps-tutkimuslaitos haastatteli valkovenäläisiä asiasta kesäkuussa.

Viranomaiset lupailivat sunnuntaina vaalien lopullisia tuloksia huomiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.