Mainos

Valko-Venäjän poliisi nöyryytti pidätettyjä protestoijia

Valko-Venäjän poliisi pidätti vaaliyönä protestoijien lisäksi kymmeniä toimittajia ja sivullisia. Heitä ahdisteltiin, peloteltiin ja nöyryytettiin tuntikausia pidätyskeskuksessa pääkaupungin Minskin liepeillä ja eri poliisiasemilla.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja Maria Antonova oli pidätettynä melkein vuorokauden. Hän kieltäytyi allekirjoittamasta paperia, jossa myönnetään osallisuus mielenosoituksiin.

Antonova oli ollut matkalla hotellilleen, kun poliisit olivat käyneet häneen käsiksi. Toimittajakortin näyttämisestä ei ollut apua.

- Jos kerran olet töissä ranskalaisessa uutistoimistossa, mitä teet täällä? Mene Ranskaan! mellakkapoliisi raivosi Antonovalle, kun hänet otettiin kiinni sunnuntai-iltana.

- Hieman ennen kuin minut pidätettiin, näin kuinka poliisit löivät nuoren pariskunnan maahan. Tyttö huusi apua, kun poikaa lyötiin pampuilla. Sitten heidät raahattiin pakettiautoon.

Mustanmaijan lattialla oli kymmenen pidätettyä. Heidät oli pakotettu kyyhöttämään polvillaan kädet pään päällä. Vartijat pilkkasivat nuorta miestä, joka hengitti vaikeasti astmansa takia.

- Heitämme inhalaattorin hautaan mukaasi, yksi poliiseista sanoi.

"Menetimme ajantajumme"

Antonova näki poliisiasemalla noin 90 pidätettyä. Hänen mukaansa ainakaan kolmanneksella ei ollut mitään tekemistä opposition marssin kanssa.

Yksikin oli pidätetty kauppareissulla. Toinen kertoi olleensa sulkemassa kampaamoaan, kun poliisit sieppasivat hänet mukaansa. Kaikkiaan pidätettyjä oli satoja.

Pidätyskeskuksessa yhden miehen päästä vuoti vuolaasti verta. Muut yrittivät auttaa häntä kaivamalla laukuistaan nenäliinoja ja kankaanpaloja.

Kaksi opiskelijatyttöä itki, koska he pelkäsivät seksuaalista ahdistelua.

- Kolmetoista tuntia pidätyksen jälkeen meidät kuskattiin taas uuteen paikkaan ikkunattomassa pakettiautossa. Olimme kellareissa kolmen neliön selleissä. Vähitellen menetimme ajantajumme, Antonova kuvailee.

Seitsemäntoista tunnin istumisen jälkeen Antonova yllättäen vapautettiin kovalla kiireellä.

- Toivottavasti voidaan pysyä ystävinä, poliisi sanoi kuljettaessaan Antonovan hotellilleen.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.