Mainos

Valko-Venäjän oppositiojohtoa pidätettiin

Valko-Venäjällä on pidätetty satoja opposition kannattajia presidentti Aljaksandr Lukashenkan vastaisten mielenosoitusten yhteydessä. Pidätettyjen joukoissa on myös opposition voimahahmoja.

Valko-Venäjän poliisi on pidättänyt satoja opposition kannattajia, jotka osoittivat mieltään Minskin keskustassa. Pidätettyjen joukossa oli myös opposition johtajiin kuuluva Aljaksandr Kozulin.

Kozulin ja useita muita mielenosoittajia pidätettiin, kun he marssivat kohti Okrestinan vankilaa antamaan tukeaan aiemmin pidätetyille opposition kannattajille. Ihmisoikeusjärjestö Viasnan mukaan poliisi on pidättänyt jo yli 500 opposition kannattajaa viime sunnuntaisten presidentin vaalien jälkeen.

Silminnäkijöiden mukaan rynnäkköpoliisi pysäytti mielenosoittajat väkivaltaisesti. Sisäministeri Vladimir Naumovin mukaan turvallisuusjoukot kuitenkin vain vastasivat mielenosoittajien aloittamaan väkivaltaan. Hänen mukaansa Kozulin oli kehottanut ihmisiä hyökkäämään valtiota vastaan ja jopa murhaamaan valtionpäämiehen.

Presidentti Aljaksandr Lukashenkan vastaehdokkaana vaaleissa ollut Kozulin hyökkäsi jo aiemmin presidenttiä vastaan sanomalla, että "Viimeinen diktaattori pitäisi lähettää Haagin sotarikostuomioistuimeen".

Myös oppositiojohtaja Aljaksandr Milinkevitshin lehdistöavustajan kerrottiin olevan pidätettynä. Venäläinen uutistoimisto kertoi päivällä poliisin pidättäneen myös Milinkevitshin, mutta sittemmin hänen edustajansa kumosi tiedon.

Sisäministeri Naumov sanoi illalla tilanteen Minskissä olevan rauhallinen. Hänen mukaansa yksi siviili ja kahdeksan poliisia ja sotilasta oli loukkaantunut yhteenotossa.

Milinkevitsh perusti vapautusliikkeen

Ennen marssia vankilalle tuhannet presidentti Lukashenkaa vastustavat ihmiset osoittivat mieltään Minskin keskustassa. Janka Kupala -puistossa oppositiojohtaja Milinkevitsh puhui kannattajilleen ja sanoi opposition jatkavan taisteluaan vapaan Valko-Venäjän puolesta.

- Julistan Valko-Venäjän vapautusliikkeen syntyneeksi, Milinkevitsh sanoi mielenosoittajille pitämässään puheessa.

Milinkevitshin mukaan oppositio jatkaa protestointiaan, kunnes maassa järjestetään vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit. Hänen mukaansa oppositio ei voi odottaa presidentti Lukashenkon uuden viisivuotiskauden loppuun.

- Jatkamme työskentelyä, mutta emme voi lykätä seuraavaa hyökkäystä taas viidellä vuodella. Taistelemme ennen kaikkea oikeudenmukaisten ja rehellisten vaalien puolesta.

Mielenosoittajat siirtyivät Janka Kupala -puistoon, kun viranomaiset estivät heidän pääsynsä Lokakuun aukiolle Minskin keskustassa. Viranomaisten mukaan mielenosoittajia ei voitu päästää aukiolle, koska siellä aurattiin parhaillaan luistelukentän rippeitä pois.

Presidentti Aljaksandr Lukashenka sai viime sunnuntain presidentinvaaleissa 82,6 prosenttia äänistä. Oppositio ja länsimaat ovat syyttäneet vaaleja epärehellisiksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(24.3.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.