Mainos

Valko-Venäjän oppositiojohtaja vankilassa

Eilen pidätetty Valko-Venäjän oppositiojohtoon kuuluva Aljaksandr Kozulin on Minskin ulkopuolella sijaitsevassa vankilassa. EU ja Yhdysvallat tuomitsevat pidätykset ja vaativat mielenosoituksissa pidätettyjen vapauttamista.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Aljaksandr Kozulin on kuljetettu pääkaupungin Minskin ulkopuolella sijaitsevaan vankilaan, sanoo hänen puolisonsa Irina Kozulina.

Kozulinia vastaan on vireillä tukku syytteitä, jotka voivat johtaa enimmillään 12 vuoden vankeustuomioon, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat tuominneet Kozulinin ja muiden mielenosoittajien pidätykset ja vaatineet pidätettyjen vapauttamista.

- EU on kauhistunut siitä, että viranomaiset ovat käyttäneet väkivaltaa mielenosoittajia vastaan, puheenjohtajamaa Itävalta toteaa kannanotossaan. EU harkitsee myös pakotetoimien kiristämistä edelleen.

Kozulinin olinpaikasta ei ollut tietoa sen jälkeen kun hän lähti eilen mielenosoitukseen, jonka päämääränä oli Minskissä sijaitseva vankila. Mellakkapoliisi hajotti joukon ja pidätti väkeä marssilta, joka oli tuenilmaus aiemmin pidätetyille mielenosoittajille.

Ihmisoikeusjärjestöt laskevat satojen opposition kannattajien joutuneen pidätetyksi presidentti Aljaksandr Lukashenkan uudelleenvalinnan jälkeen. Oppositiojohtaja Aljaksandr Milinkevitsh arvioi, että eilen otettiin kiinni jopa tuhat ihmistä.

Milinkevitsh sanoo, että seuraavan kerran hallituksen vastaisia mielenosoituksia järjestetään, kun kokoon saadaan satojatuhansia ihmisiä. Menneen viikon mielenosoitukset keräsivät enimmillään ehkä 10 000 ihmistä.

Presidentti Lukashenka on kuitannut naurulla lännen pakoteuhkaukset ja sanonut, ettei hänellä ole ulkomaisia pankkitilejä eikä aikomusta matkustaa EU-maihin tai Yhdysvaltoihin. Lännessä katsotaan, että presidentinvaalit eivät olleet demokraattiset.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

(26.3.2006)

(25.3.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.