Mainos

Valko-Venäjän öljyvuoto ehti Latviaan

Suuri määrä dieselöljyä valui maahan Valko-Venäjän länsiosassa perjantaina, kun Latvian Ventspilsin satamaan johtava öljyputki rikkoutui. Osa öljystä valui Väinäjokeen laskevaan vesistöön.

Latvian pelastusviranomaiset ovat yrittäneet padota öljylauttaa, joka on valunut Valko-Venäjältä Väinäjokea pitkin Latvian puolelle.

Öljy on pyritty pysäyttämään puomeilla, joita on pystytetty kaakkois-Latviassa olevan Daugavpilsin kaupungin lähelle, Latvian ympäristöviraston johtaja Vilis Avotins kertoo.

Yli 100 tonnia dieselöljyä valui maahan Vitebskin alueella Valko-Venäjän länsiosassa perjantaina, kun Latvian Ventspilsin satamaan johtava öljyputki rikkoutui.

Valko-Venäjän viranomaiset onnistuivat korjaamaan talteen osan öljystä, mutta osa valui Väinäjokeen laskevaan vesistöön. Öljyn patoaminen Valko-Venäjän puolelle ei onnistunut, koska kevättulvat ja sateet ovat kiihdyttäneet joen virtausta. Tänään puomeja on pystytetty Latvian puolella kohtaan, jossa joki on kapeampi.

Riian juomavesi ei vaarassa

Avotins sanoo uskovansa, että öljy saadaan pysäytettyä, ennen kuin se ehtii Latvian pääkaupunkiin Riikaan. Jos patoaminen Daugavpilsin kohdalla ei onnistu, sitä yritetään uudestaan Väinäjoen alajuoksulla.

Riian juomaveden laatuun öljypäästö ei missään tapauksessa vaikuta, koska juomavesi otetaan kymmenen metrin syvyydestä ja öljy kelluu pinnalla, Avotins vakuuttaa.

Avotins antoi Valko-Venäjälle tunnustusta siitä, että maan asiantuntijat tekivät kaikkensa estääkseen öljyn pääsyn Latvian puolelle. Kun saastunut alue alun perin oli noin kahdeksan kilometriä pitkä, Latviaan asti ehtiessään öljy liikkui erillisinä läikkinä ja peitti enää 30-40 prosenttia joen pinnasta.

Latvian mukaan Valko-Venäjä tällä kertaa myös tiedotti tapauksesta naapurilleen heti, mitä ei välttämättä aiemmin vastaavissa tilanteissa ole tapahtunut.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.