Mainos

Valko-Venäjän johdolle matkustuskielto EU:hun

EU:n ulkoministerit perustelevat kieltoja presidentinvaalien vilpillisyydellä. Valko-Venäjä vastasi asettamalla vastaavia kieltoja myös EU:lle.

EU on päättänyt kieltää 31:tä Valko-Venäjän johtoon kuuluvaa henkilöä matkustamasta unionin alueelle.

Asiasta päätettiin ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa. Matkustuskiellon saaneiden joukossa on myös presidentti Aljaksandr Lukashenka. Kiellon perusteena on presidentinvaalien tulos, jonka kansainväliset tarkkailijat ovat tuominneet väärennetyksi. Vaaleissa Lukashenka varmisti jatkonsa selvällä äänienemmistöllä.

Opposition edustajien ja mielenosoittajien kohtelu on ollut kaikkea muuta kuin hyväksyttävää.

- Ministerineuvosto tuomitsee poliittisten vankien kohtelun ja vaatii heidän välitöntä vapauttamistaan. Valko-Venäjän viranomaisten on kunnioitettava ilmaisun- ja kokoontumisvapautta, ulkoministerit vaativat.

Kieltoja voidaan lisätä tulevaisuudessa

EU:n asettaman kiellon piiriin kuuluu myös muun muassa ministereitä, parlamentin ja turvallisuuspalvelun johtoa, syyttäjiä, alueellisia vaaliviranomaisia sekä valtiollisen televisioyhtiön pääjohtaja.

Eräät EU:n ulkoministerit vaativat vielä tiukempia otteita. Kokous kuitenkin tyytyi muistuttamaan, että EU:lla on valmius lisätä uusia nimiä kieltolistalle ja asettaa muita pakotteita. Unionimaat harkitsevat myöhemmin myös tuen kasvattamista Valko-Venäjän oppositiolle sekä opiskelijoille.

Ulkoministerit tuomitsivat myös EU-kansalaisten kohtelun. Vaaleja seuraamassa olleita EU-maiden kansalaisia pidätettiin, piestiin ja nöyryytettiin.

Valko-Venäjän johto vastasi EU:n päätökseen virallisella tiedotteella, jossa se ilmoitti asettavansa vastaavia matkustuskieltoja EU:lle ja USA:lle.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.