Mainos

Valko-Venäjän ja lännen lähetystökiista jatkuu

Länsimaat pysäyttivät tänään hankkeen suurlähettiläiden kutsumisesta kotiin Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä. Aiemmin tänään ehdittiin jo kertoa, että useimmat länsimaat vetävät suurlähettiläänsä Valko-Venäjältä. Presidentti Aleksandr Lukashenko pidensi tänään viikolla määräaikaa, johon mennessä suurlähettiläiden oli tyhjennettävä virka-asuntonsa korjauksia varten.

Valko-Venäjän hallitus oli vaatinut diplomaatteja poistumaan virka-asunnoista tähän päivään mennessä, jotta asunnoissa voitaisiin tehdä putki- ja muita korjaustöitä. Läntiset diplomaatit sanovat, ettei poistumiseen ei ole tarvetta, ja syyttävät Valko-Venäjän hallitusta diplomaattien koskemattomuuden takaavan Wienin sopimuksen loukkaamisesta. Euroopan unioni suunnitteli kaikkien 15 jäsenmaan suurlähettilään vetämistä Minskistä tänään, mutta hankkeesta on luovuttu toistaiseksi Valko-Venäjän pidennettyä viikolla virka-asuntojen tyhjentämisen määräaikaa.

Presidentin naapureina

Läntiset diplomaatit asuvat Drozdyn asuinkompleksissa presidentti Lukashenkon naapureina Minskin länsipuolella. Valko-Venäjän hallitus on ilmoittanut, että diplomaattien asuinalueen putkistot ja muutkin varusteet ovat niin huonossa kunnossa, että niitä on ryhdyttävä välttämättä uusimaan. Diplomaatteja vaaditaan siirtymään korjausten ajaksi muualle. Diplomaatit puolestaan katsovat, että korjaustyöt voidaan tehdä, vaikka he jäävätkin asuntoihin.

Työmiehet hitsasivat toissapäivänä asuinkompleksin ulkoportit kiinni, mistä Yhdysvallat närkästyi suuresti. Yhdysvallat uhkasi tarkemmin määrittelemättömillä vastatoimilla, jos suurlähettiläs Daniel Speckhard joutuu muuttamaan. Lännessä on usein arvosteltu presidentti Lukashenkoa itsevaltaisista otteista ja siitä, että Valko-Venäjällä ei ole aloitettu markkinataloudellisia uudistuksia niin kuin muualla entisen Neuvostoliiton alueella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.