Mainos

Valko-Venäjällä useita pidätyksiä

Muutamien satojen mielenosoittajien joukko on jatkanut presidentinvaalituloksen vastaista mielenilmaustaan Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Mukaan on liittynyt myös eurooppalaisia suurlähettiläitä.

Osa mielenosoittajista vietti yönsäkin Lokakuun aukiolla, jonne mielenosoittajat ovat pystyttäneet toistakymmentä telttaa samaan tapaan kuin väki teki Ukrainan oranssin vallankumouksen aikana Kiovassa. Eilen illalla aukiolla protestoi 7000 kannattajaa.

Solidaarisuuden osoituksena protestoijien joukkoon on liittynyt myös useiden Euroopan maiden Valko-Venäjän suurlähettiläitä.

Poliisi ei ole toistaiseksi puuttunut mielenosoitukseen, mitä pidetään poikkeuksellisena tiukasti valvotussa maassa. Oppositioaktivisteja ja kaksi virolaista vaalitarkkailijaa pidätettiin. Pidätettyjen joukossa on neljä oppositioehdokas Aleksandr Milinkevitshin avustajaa ja oppositiopoliitikko Anatoli Lebedko, oppositiolähteet kertoivat.

Ruotsin Helsinki-komitean puheenjohtaja Robert Hård kertoi uutistoimisto TT:lle, että ainakin 128 vaalituloksen arvostelijaa on pidätetty. Sekä oppositio että länsimaat ovat kritisoineet sunnuntain vaaleja, jotka voitti ylivoimaisesti istuva presidentti Aleksandr Lukashenko.

-Meidän täytyy jäädä tänne pysyvästi. Meidän täytyy olla täällä voittoon asti, itsekin aukiolle aamuun jäänyt Milinkevitsh sanoi kannattajilleen.

Poliisi on pysäytellyt mielenosoittajien luokse pistäytyviä ihmisiä, ja pelko järeämmistä toimista leijuu väen yllä. Siitä huolimatta telttaleirissä raikuu viranomaisten vieroksuman rock-ryhmän musiikki, ja tukijat tuovat lämmikettä ja ruokaa hyytävää säätä uhmaavalla joukolle.

- Lukashenka on valinnut itsensä uudelleen kuten tavallista. Haluan auttaa näitä rohkeita ihmisiä, telttaleiriin teetä ja huopia tuonut taksikuski Dima sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.