Mainos

Valko-Venäjällä puolletaan Lukashenkon jatkokautta

Oppositio ja kansainväliset vaalitarkkailijat ovat arvostelleet voimakkaasti Valko-Venäjän vaaleja.

Kansainväliset tarkkailijat ovat arvostelleet Valko-Venäjällä viikonloppuna järjestettyjä vaaleja sanoen, että ne eivät olleet demokraattiset.

-Meidän johtopäätöksemme on, että 17. lokakuuta järjestetyt parlamenttivaalit jäivät huomattavasti alle kansainvälisten normien, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailijaryhmän johtaja Tone Tingsgaard sanoo.

Hänen mukaansa Valko-Venäjän viranomaiset sivuuttivat pääosin kansalaisten demokraattiset vapaudet.

Samaan aikaan parlamenttivaalien kanssa järjestettiin myös kansanäänestys presidentti Aleksandr Lukashenkon kolmannesta virkakaudesta. Lähes 80 prosenttia äänestäjistä asettui tukemaan Lukashenkon ehdottamaa perustuslain muutosta, jonka mukaan presidentti voi pyrkiä kolmannelle virkakaudelle. Lukashenkon toinen kausi päättyy ensi vuonna.

Lukashenko torjuu vaaleja ja kansanäänestystä kohtaan esitetyn arvostelun.

-Täällä ei ole diktatuuria eikä täällä rikota ihmisoikeuksia, presidentti sanoi tiedotustilaisuudessa. Hän mainitsi myös, ettei ollut osannut odottaa näin ylitsevuotavaa kannatusta jatkokaudelleen.

Oppositiolle ei paikkaakaan

Etyjin Tingsgaardin mukaan kansanäänestys vääristi parlamenttivaalien kampanjailmapiiriä jättäen vaalit selvästi varjoonsa. Parlamenttivaaleissa Lukashenkoa vastustavat puolueet eivät saaneet yhtäkään paikkaa 110-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen.

Oppositio kutsui kansanäänestystä ja vaaleja "farssiksi" ja syytti hallitusta räikeästä vaalivilpistä.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella ratkesi parlamenttipaikoista 107. Uusista parlamenttiedustajista 31 on naisia, mikä on uusi ennätys Valko-Venäjällä. Äänestysvilkkaus nousi keskusvaalilautakunnan mukaan 90 prosenttiin.

Maan ylin vaaliviranomainen Lidiya Ermoshina kutsuu äänestysprosenttia "ennennäkemättömäksi". Hänen mukaansa tulos osoittaa, että huomattava enemmistö ihmisistä on kansanäänestyksessä ehdotettujen tärkeiden muutosten takana.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Huomenta Suomen uutiset 18.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.