Valko-Venäjällä nyt kaksi parlamenttia

Valko-Venäjän presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa tukevat kansanedustajat muodostivat tänään uuden parlamentin, joka perustuu sunnuntaisen kansanäänestyksen tulokseen. Entinen parlamentti julistettiin lakkautetuksi, mutta sen jäsenet jatkoivat toimintaansa.

Lukashenkon kannattajien mukaan 112 kansanedustajaa entisen parlamentin kaikkiaan 199 jäsenestä osallistui uuden parlamentin ensi istuntoon. Istunto pidettiin lähellä presidentinpalatsia sijaitsevassa nuorisokeskuksessa. Entisen parlamentin jäsenistä oli vanhassa parlamenttirakennuksessa koolla 50-70 edustajaa. He syyttivät Lukashenkoa ja tämän kannattajia vallankaappauksesta.

Entisen parlamentin istunnossa vaadittiin presidentin valtuuksien siirtämistä parlamentin puhemiehelle Semjon Sharetskille, jota kehotettiin myös antamaan määräys pidättää Lukashenko.
-Entisenä kersanttina olen valmis täyttämään tällaisen määräyksen ja pidättämään rikollisen elävänä tai kuolleena, julisti kansanedustaja Andrei Klimov.

Opposition asema heikko

Jyrkistä lausunnoista huolimatta opposition asema näytti heikolta. Lukashenko puolestaan on ripeästi lujittanut asemiaan kansanäänestyksessä saadun voiton jälkeen.

Kiistaa herättäneessä kansanäänestyksessä sunnuntaina Lukashenko sai ylivoimaisen enemmistön uudelle perustuslakiehdotukselleen. Sen mukaan entinen yksikamarinen parlamentti korvataan kaksikamarisella kansanedustuslaitoksella. Kansanäänestyksessä esitetyt perustuslain muutosesitykset merkitsevät myös Lukashenkon toimiajan pidentämistä viidellä vuodella.

Äänestyksessä epäselvyyksiä

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sekä Euroopan neuvosto ovat arvostelleet kansanäänestyksessä ilmenneitä epäselvyyksiä. Keskusvaalilautakunnan mukaan Lukashenkon muutosehdotuksia kannatti 70,5 prosenttia kansanäänestykseen osallistuneista äänestäjistä. Kilpailevaa ehdotusta, jonka mukaan presidentin virka olisi lakkautettu ja parlamentin asemaa vahvistettu, kannatti 7,9 prosenttia äänestäjistä.

Oppositio ja ihmisoikeusaktivistit ovat syyttäneet Lukashenkoa kaiken opposition tukahduttamisesta ja diktatuurin luomisesta Valko-Venäjälle. Runsaan 10 miljoonan asukkaan Valvo-Venäjä on entinen neuvostotasavalta, joka sijaitsee Venäjän ja Puolan välissä.

Jeltsin vetosi

Venäjän presidentti Boris Jeltsin kehotti Valko-Venäjän poliittisen kiistelyn kumpaakin osapuolta malttiin. Jeltsinin kanslian antaman tiedotteen mukaan presidentti pitää kansalaissovun säilyttämistä ja väkivaltaisuuksien estämistä tärkeimpinä asioina nykyisessä tilanteessa.

Jeltsin lähetti pääministeri Viktor Tshernomyrdinin viime viikolla sovittelemaan Valvo-Venäjän kiistoja. Tshernomyrdin välityksellä aikaansaatu sovinto raukesi kuitenkin jo vajaan vuorokauden kuluessa. Sovitun kompromissin sunnuntaisen kansanäänestyksen piti olla vain neuvoa antava, eikä sitova niin kuin Lukashenko vaati.

Venäjä tukee Lukashenkon pyrkimystä tiivistää Valko-Venäjän ja Venäjän siteitä. Toisaalta Moskovassa tunnetaan huolta Lukashenkon itsevaltaisista otteista. Jeltsin ja Lukashenko sopivat jo viime huhtikuussa maittensa välisestä valtioliitosta.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat