Mainos

Valko-Venäjää moittivaa julkilausuma eteni

Etyjin raportissa arvostellaan demokratian ja ihmisoikeuksien tilaa Valko-Venäjällä. Yleiskokous päättyy maanantaina.

Etyj-parlamentaarikkojen valmistelema Valko-Venäjää moittivaa julkilausuma on edennyt yleiskokouksessa Ukrainassa. Valko-Venäjä hävisi äänestykset Etyjin komiteassa, ja ehdotus siirtyy parlamentaarisen yleiskokouksen täysistuntoon.

Eduskuntatiedotuksen mukaan poliittisia ja turvallisuuskysymyksiä käsittelevä komitea äänesti kumoon lähes kaikki Valko-Venäjän valtuuskunnan tekemät muutosesitykset.

Komitean hyväksymässä tekstissä kehotetaan Valko-Venäjää uudistamaan vaalilainsäädäntönsä demokraattisemmaksi sekä arvostellaan demokratian ja ihmisoikeuksien tilaa. Lisäksi Valko-Venäjää vaaditaan vapauttamaan kaikki poliittiset vangit sekä selvittämään, mitä maassa kadonneille ihmisille on tapahtunut.

Komitea tiukensi tanskalaisen kansanedustajan Kristian Pihl Lorentzenin alkuperäistä tekstiä lisäämällä päätöslauselmaehdotukseen nimilistan ihmisistä, joiden katoamiset pitää tutkia kunnolla. Listalla ovat muun muassa entinen sisäministeri Juri Zakharanka ja entinen varapääministeri Viktar Hanchar.

Valko-Venäjän edustajat olivat vaatineet aiheen vetämistä pois Kiovan kokouksen listalta. Poliittisia ja turvallisuuskysymyksiä käsittelevä komitea katsoi kuitenkin, että jos kokouksen pääteema on Etyj-periaatteiden täytäntöönpano jäsenmaissa, Valko-Venäjän ongelmia ei voi sivuuttaa.

Päätöslauselmaehdotus menee vielä parlamentaarikkokokouksen täysistunnon käsiteltäväksi. Julkilausuman pääteema on Etyjin periaatteiden toteutuminen jäsenmaissa. Valko-Venäjää koskeva teksti on siitä vain yksi osa. Lopullinen julkilausuma hyväksytään maanantaina.

Yleiskokous päättyy maanantaina. Suomea kokouksessa edustavat valtuuskunnan puheenjohtaja, eduskunnan varapuhemies Johannes Koskinen (sd.), kansanedustaja Tarja Tallqvist (kd.) ja Kimmo Kiljunen (sd.).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.