Mainos

Valko-Venäjä taipui öljykiistassa

Moskova vaatii myös valkovenäläisiin säiliöihin päätyneen siirtoöljyn toimittamista perille länsiasiakkaille.

Valko-Venäjä on päättänyt luopua kiistellystä tullimaksusta, joka koski Venäjän öljytoimituksia maan kautta. Venäjä puolestaan vaati Valko-Venäjää palauttamaan laittomasti haltuunsa ottaman öljyn ehtona öljynpumppauksen aloittamiselle uudelleen.

Venäjän vaatimuksesta kertoi apulaistalous- ja kauppaministeri Andrei Sharonov. Uutistoimisto Itar-Tass kertoi Moskovan vaativan valkovenäläisiin säiliöihin päätyneen siirtoöljyn toimittamista perille länsiasiakkaille. Kyse on 80 000 tonnista.

Transneft-yhtiö kertoi, ettei se saanut vielä tänään lupaa aloittaa uudelleen öljynpumppausta Valko-Venäjän kautta. Druzhba-putkessa kulkee normaalisti noin 1,2 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä muiden muassa Saksaan ja Puolaan.

Venäjä katkaisi maanantaina öljynviennin Valko-Venäjän kautta ja syytti naapurimaata siirtoöljyn pidättämisestä ja laittomasta siirtomaksusta. Tullia pidettiin pidettiin kostona kaasujätti Gazpromin päätökselle nostaa Valko-Venäjältä perittävää maakaasun hintaa.

Maiden presidentit Vladimir Putin ja Aleksandr Lukashenko puivat öljykiistaa tänään pitkään puhelimessa sen jälkeen, kun alkuviikon neuvotteluissa ei syntynyt tulosta.

Uusi energiakiista hätkäytti EU-maita, jotka ovat merkittävässä määrin Venäjän öljyn ja kaasun varassa. Apulaisulkoministeri Aleksandr Grushko vakuutti, ettei Venäjä pimittänyt EU-mailta tietoa öljytoimitusten katkaisusta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.