Mainos

Valko-Venäjä otti aikalisän yhteisestä ruplasta

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko otti maanantaina vielä aikalisän neuvotteluissa Venäjän ruplan ottamisesta vuoden 2005 alusta maansa valuutaksi. Yhteiseen valuuttaan siirtyminen on eräs tärkeimmistä askeleista Venäjän ja Valko-Venäjän suunnitelmissa liittovaltion perustamiseksi.

Valko-Venäjän presidentti Lukasehnko neuvotteli lähes koko päivän kollegansa Vladimir Putinin kanssa yhteisestä ruplasta ja Venäjältä ostettavan kaasun hinnasta. Venäläinen lehdistö luonnehti maitten välisiä suhteita ennen neuvotteluja hyvin kireiksi.

Presidentti Lukashenko valitti, että presidenttien selän takana toimii pahoja voimia, jotka yrittävät estää Venäjän ja Valko-Venäjän yhdistymisen. Presidentti Putin oli vaatinut aikaisemmin, että Valko-Venäjän pitää tehdä nopeasti ratkaisunsa yhteisestä valuutasta. Lukashenko sai kuitenkin vielä lisäaikaa, jotta valuuttaesitys ehdittäisiin käsitellä yhdistymistä valmistelevassa yhteistyöneuvostossa.

Presidentti Putin painotti neuvottelujen jälkeen illalla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, ettei ruplan käyttöönotto Valko-Venäjällä rajoita lainkaan maan suvereenisuutta. Putin käytti esimerkkinä euroa ja sanoi sen käyttöönoton vain hyödyttäneen kaikkia maita.

Presidenttien tapaamisen toinen suuri ongelma oli Venäjältä Valko-Venäjälle toimitettavan maakaasun hinta. Valko-Venäjä vaatii, että se saisi maksaa saman hinnan, joka kaasulla on Venäjän sisämarkkinoilla. Presidentit päättivät siirtyä käyttämään markkinahintoja, jotka ovat selvästi Venäjän sisäisiä hintoja korkeammat. Samalla jatketaan neuvotteluja yhteisen kaasuyhtiön perustamisesta. Useita tunteja kestäneiden neuvottelujen jälkeen Valko-venäjän presidentti Lukashenko painotti ääntänsä korottaen, ettei hän tule tekemään sellaisia päätöksiä, joita hänen kansansa vastustaa. -Se olisi poliittinen itsemurha, presidentti lisäsi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.