Mainos

Valko-Venäjä maksaa kaasuvelkansa Venäjälle

Presidentti Lukashenko kutsui Venezuelan Chavezia apuun. Viidennes Venäjän vientikaasusta kulkee maan kautta.

Valko-Venäjän presidentti Aleksander Lukashenko on määrännyt hallituksensa maksamaan 334 miljoonan euron velan Venäjälle kaasutoimituksista, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA-Novosti.

- Summa ei ole suuri maallemme, RIA-Novosti lainasi Lukashenkoa.

Kansainvälisesti eristetyn Lukashenkon mukaan Venezuelan kiistanalainen presidentti Hugo Chavez ja liikepankit ovat valmiita auttamaan Valko-Venäjää kaasukiistassa.

Venäjän kaasuyhtiö Gazprom uhkasi eilen puolittaa kaasutoimitukset Valko-Venäjälle hintakiistan vuoksi. Valko-Venäjä on maksanut kaasusta tuntuvasti alempaa hintaa kuin Venäjän länsieurooppalaiset asiakkaat. Gazprom vaatii Valko-Venäjää nostamaan maksunsa kohti markkinahintaa.

Valko-Venäjän kautta kulkee viidennes Venäjän vientikaasusta. Gazprom on luvannut Länsi- ja Keski-Euroopan maille käyttää vaihtoehtoisia reittejä, jos Valko-Venäjä katkaisee kaasutoimitukset.

Vaihtoehtoinen reitti on Ukraina, jonka kautta kulkee loput Länsi-Eurooppaan menevästä kaasusta. Venäjällä on ollut myös Ukrainan kanssa samanlaisia hintariitoja kuin Valko-Venäjän kanssa.

EU huolissaan

Euroopan unionin komissio kutsuu ensi viikolla koolle komission, EU-maiden hallitusten, teollisuuden ja kuluttajajärjestöjen muodostaman yhteistyöryhmän käsittelemään Valko-Venäjän tilannetta.

Komission edustaja vaati Venäjää ja Valko-Venäjää sopimaan nopeasti kiistansa, jotta kaasutoimitukset EU-maihin eivät häiriytyisi. Komission mukaan se on ollut yhteydessä sekä Gazpromiin että Valko-Venäjään.

Venäjä toimittaa neljänneksen EU-maiden käyttämästä kaasusta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.