Mainos

Valko-Venäjä avasi öljyputken länteen

Valko-Venäjän ja Venäjän kiista katkaisi öljyntoimituksen muun muassa Saksaan ja Puolaan kolmeksi päiväksi.

Valko-Venäjä on avannut öljyputken Venäjältä länteen. Putkessa alkoi valkovenäläisen siirtoyhtiön mukaan virrata öljyä pian sen jälkeen, kun maat pääsivät sopuun tullimaksukiistassa. Kiista katkaisi toimituksen kolmeksi päiväksi.

Putken kautta kulkee normaalisti noin 1,2 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä muun muassa Saksaan ja Puolaan. Toimitukset vastaavat noin kahdeksasosaa EU:n öljynkulutuksesta.

Valko-Venäjä taipui

Valko-Venäjä päätti jo eilen luopua kiistellystä tullimaksusta, joka koski Venäjän öljytoimituksia maan kautta.

Venäjä katkaisi maanantaina öljynviennin Valko-Venäjän kautta ja syytti naapurimaata siirtoöljyn pidättämisestä ja laittomasta siirtomaksusta. Tullia pidettiin pidettiin kostona kaasujätti Gazpromin päätökselle nostaa Valko-Venäjältä perittävää maakaasun hintaa.

Maiden presidentit Vladimir Putin ja Aleksandr Lukashenko puivat öljykiistaa eilen pitkään puhelimessa sen jälkeen, kun alkuviikon neuvotteluissa ei syntynyt tulosta.

Uusi energiakiista hätkäytti EU-maita, jotka ovat merkittävässä määrin Venäjän öljyn ja kaasun varassa. Apulaisulkoministeri Aleksandr Grushko vakuutti, ettei Venäjä pimittänyt EU-mailta tietoa öljytoimitusten katkaisusta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.