Mainos

Valko-Venäjä asetti Venäjän tuontiöljylle siirtoveron

Valko-Venäjä ja Venäjä ovat ajautuneet uuteen energiariitaan. EU ei usko riitelyn haittaavan pahoin sen energiahuoltoa ainakaan vielä.

Valko-Venäjä on asettanut maan läpi EU:hun kulkevan raakaöljyn verolle vuodenvaihteessa. Samaan aikaan Venäjä kaksinkertaisti Valko-venäjälle myymänsä maakaasun hinnan.

Kiista kaasusta ja nyt myös öljystä on lyönyt särön Venäjän ja Valko-Venäjän veljeilyyn. Erimielisyyksien seurauksena Valko-Venäjä on määrännyt takautuvasti läpikulkuveron venäläiselle raakaöljylle, sanoo Valko-Venäjän pääministeri Sergei Sidorski.

Päätös on vastaisku sille, että Moskovan kaksikertaisti maakaasun hinnan vuoden vaihteessa. Venäjän valtiojohtoinen Gazprom-yhtiö oli sitä ennen uhannut katkaista maakaasutoimitukset Valko-Venäjälle, ellei uusista hinnoista sovita. Viiden vuoden kuluttua kaasun hinnan on tarkoitus nousta markkinahintaiseksi.

Valko-Venäjä laskuttaa Venäjältä nyt 45 dollaria öljytonnilta Valko-Venäjän läpi kulkevan Druzhba- eli ystävyys-öljyputken kautta. Putken kautta kulki viime vuonna reilut miljoonaa tynnyriä raakaöljyä päivässä jalostettavaksi Saksaan, Puolaan, Slovakiaan Tshekkiin ja Unkariin. Osan öljystä Valko-Venäjä jalostaa itse ja myy eteenpäin Eurooppaan hyvällä voitolla.

Venäjä tuplasi siis maakaasun hinnan ja on uhannut laittaa tuontiraakaöljyn verolle. Köyhän Valko-Venäjän yksinvaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on tuohtunut.

- Venäjän hallitus ja johto lupasi meille ratkaista öljyongelman. Olemme tehneet kaiken mitä Venäjä halusi, Lukashenka sanoo.

Öljyveroon rauhallisesti suhtautunut Venäjä joutuu myös punnitsemaan hinnoitteluaan, sillä Valko-Venäjä on sen harvinainen littolainen lähialueella.

Myös EU on riippuvainen Venäjän energiasta. Ensimmäisten euroarvioiden mukaan kiista ei vaikuta EU:n kaasuvarastoihin ainakaan tätä talvena. Venäjän mukaan kiista ei haittaa öljytoimituksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.