Mainos

Valkeakosken Säterin räjähdyksen syy epäselvä

Rikkihiiliräjähdyksen syytä Säterin tehtaalla Valkeakoskella tutkittiin edelleen tänään. Varmuutta siitä, mistä rikkihiili pääsi vuotamaan, ei kuitenkaan vielä saatu.

-Säiliöt, joissa rikkihiiltä säilytetään, ovat ehjiä eivätkä murtuneet räjähdyksessäkään. Vuoto on saattanut olla pumpuissa tai putkistossa, mutta putket ovat tuhoutuneet, toteaa tuotantopäällikkö Asko Peltonen.

Peltosen mukaan voi kulua parikin kuukautta ennen kuin vuotokohdasta saadaan selvyys. Tutkimassa on tehtaan oma työryhmä eli ympäristö-, tuotanto- ja työturvallisuuspäälliköt. Viranomaisia edustaa Turvatekniikan keskuksen Tukesin insinööri, joka myös oli paikalla maanantaina. Onnettomuustutkintakeskuksen toimialaan tutkinta ei kuulu, koska kukaan ei menehtynyt räjähdyksessä.

Peltosen mukaan jo muutama satakin litraa kaasuuntunutta rikkihiiltä on voinut aiheuttaa räjähdyksen. Varastorakennuksen huoneilmaan joutunut rikkihiili räjäytti rakennuksen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Tehtaalla oli yöllä töissä noin 40 ihmistä, mutta kukaan ei loukkaantunut. Räjähdys oli niin voimakas, että useista lähiseudun taloista särkyi ikkunoita.

Räjähdyksen arvioidaan aiheuttaneen noin 10 miljoonan markan aineelliset vahingot. Tehtaan tuotannon keskeytyminen merkitsee useiden miljoonien lisätappioita. Säterin päätuote on viskoosikuitu, jota käytetään mm. kankaissa ja kosteuspyyhkeissä. Tutkinnan rinnalla myös raivaustöitä jatkettiin tänään. Peltosen mukaan tavoitteena on, että kahden viikon kuluessa tehdas saataisiin jälleen toimimaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.