Valkea joulu on uhattuna osassa maata: "Merkittävä vaara, että lumi sulaa pois" – kuukausiennuste on kirpakka

Onko jouluna lunta? "Merkittävä vaara, että lumi sulaa" 1:50
Pekka Pouta arvelee, että tietyssä osassa Suomea on merkittävä riski siihen, että lumi sulaa jouluksi.

Meteorologi Pekka Poudan tuore kuukausiennuste paljastaa, missä valkea joulu on uhattuna ja mitä kuukausiennuste sanoo loppuvuoden pakkasista.

Tänä aamuna itärajan tuntumassa on ollut jopa -15 asteen pakkasia ja kirkas aurinkoinen keli. Lounaaseen on lähitunteina saapumassa lisää sateita. Sadevyöhyke lähestyy Suomea mereltä. Toistaiseksi on epäselvää, minne runsaimmat lumet tästä sadevyöhykkeestä tipahtavat.

Voi olla, että Uudellemaalle tulee tänään viisikin senttiä lunta. Viima lisää pakkasen purevuutta. Merellä tuuli on navakkaa, tai paikoin kovaakin.

Viima käy myös pohjoisessa ja paikoin luvassa on pölisevää pakkaslunta. 

Viikonloppu

Viikonlopun päivistä poutaisin on lauantai. Enimmät lumisateet osuvat kuuroina etelä-rannikolle ja läntiseen Lappiin. Lauantai-iltana Suomeen saapuu viikonlopun voimakkain sadealue.

Meillä on hyytävä viima viikonloppu ja kyllä sieltä luntakin hieman tulee. Sadealue kulkee Länsi-Suomen yli harpaten tuonne Itä-Suomeen. Itään kertyy lunta jopa lähes kymmenen senttiä. 

Joulun lumitilanne ja loppuvuoden pakkaset

Pakkasukon kylmät sormet ulottuvat hyvin myös ensi viikon puolelle, koko viikko näyttää selvästi normaalia kylmemmältä. 

Jouluviikolla on hyvin epämääräisen näköinen tilanne. Saattaa tulla Pohjois-Atlantilta jonkinlaista föhn-tuulta Suomeen, eli kuivahko lämpöaalto. 

Tämä ei vielä välttämättä tarkoita, että valkea joulu olisi peruttu ainakaan kaikkialta.  

Uudestakaupungista Helsinkiin rantaviivalla on kymmenen senttiä lunta. Siellä minusta on merkittävä vaara, että lumi sulaa pois. 

Pouta kertoo, että koko loppuvuosi näyttää kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmemmältä.

Lue myös:

    Uusimmat