Mainos

Valjakkala kiinni Ruotsissa

Vankilomalta karkuteille lähtenyt kolmoisurmaaja Juha Valjakkala on pidätetty Långträskissä, lähellä Piitimeä.

Kolmoismurhasta tuomittu, vankilasta lomalle karannut Juha Valjakkala saatiin kiinni puolenpäivän aikaan Långträskissä lähellä Piitimeä. Ruotsin poliisi pidätti hänet yhdessä Minna-vaimonsa kanssa.

Poliisi sai Valjakkalat kiinni kesken automatkan. Poliisi oli saanut vihjeen, että Valjakkalat ajoivat vihreällä Mercedeksellä Långträskissä. Eräs paikallinen asukas oli nähnyt epäilyttäviä hahmoja kotipihallaan. Lisäksi tuntematon mies oli rymistellyt asukkaan kodin ovea ja yrittänyt päästä taloon sisälle.

Vihjeiden jälkeen poliisi piiritti tiesuluilla koko alueen. Eräällä tiesululla nähtiin viimein Valjakkaloiden auto.

Kun Valjakkalat näkivät tiesulun, he karkasivat juosten autosta läheiseen metsään. He keskeyttivät pakonsa poliisien lähdettyä heidän peräänsä.

- Pidätys sujui jokseenkin rauhallisesti, kertoo poliisi Aftonbladet-lehdelle.

Valjakka palautetaan Suomeen

Valjakkala tuodaan aikanaan Ruotsista takaisin Suomeen kärsimään elinkautista vankeusrangaistustaan.

-Ruotsalaispoliisit tuovat hänet rajalle tai suomalaispoliisit käyvät hakemassa hänet Ruotsista asti. Hänen tuomionsa täytäntöönpano on siirretty Suomeen, joten hän istuu rangaistuksensa täällä, sanoo oikeusministeriön vankeinhoito-osaston ylijohtaja Markku Salminen.

Ennen Suomeen palautusta Valjakkala kuitenkin joutuu Ruotsissa käräjille vastaamaan karkumatkalla tekemistään autovarkauksista. Koska Juha Valjakkala on tuomittu elinkautiseen, lisärikokset vaikuttavat lähinnä armahtamisaikaan, sijoitusvankilaan, tapaamisoikeuksiin ja vankilomiin. Käytännössä Valjakkala siis istuu pitempään, lomat menevät joksikin aikaa jäihin ja karkumatkalla mukana ollutta vaimoa voi olla jatkossa hankala tavata ilman valvontaa.

-Kyse on luottamuksesta ja kun luotto on mennyt, niin se on mennyt. Vangilla on aika paljon menetettävää, jos hän jättää lomalta palaamatta. Mahdollisesti Valjakkala sijoitetaan tutkintavankeuden jälkeen tiukemmin valvotulle osastolle tai toiseen vankilaan, Salminen kertoo.

Salminen päättää vankien poistumisluvista ja sanoo, että Valjakkalan karkumatkan jälkeen vangin uudet loma-anomukset joutuvat nyt "aivan uuteen harkintaan".

Elinkautista istuva Valjakkala jätti palaamatta vankilomaltaan Pyhäselän vankilasta Pohjois-Karjalasta. Valjakkalalle oli myönnetty kaksipäiväinen loma, jolta hänen olisi pitänyt palata vankilaan viime perjantaina alkuillasta. Vankila ilmoitti asiasta Joensuun poliisille perjantaina.

37-vuotias Valjakkala on nykyisin viralliselta nimeltään Nikita Joakim Fouganthine.

(MTV3-STT)

Lue lisää Aftonbladet-lehdestä
(Seitsemän uutiset 14.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.