Välityspalkkioiden maksusta valituksia

Vuokra-asuntojen välitystä koskeva lakiuudistus on aiheuttanut runsaasti kanteluja kuluttaja-asiamiehelle.

Asuntoesittely

Yli 60 kuluttajaa on tehnyt ilmoituksen siitä, että on yhä joutunut maksamaan vuokra-asunnon välityspalkkion.
Maaliskuun alussa muuttuneen lain mukaan asunnon välityspalkkio on perittävä toimeksiantajalta. Tällä on haluttu siirtää maksuvastuuta asunnon omistajalle.

Osa asunnonvälittäjistä on kuitenkin alkanut vaatia keinotekoisesti toimeksiantosopimusta asunnon etsijöiltä.
-Osa tapauksista on selvästi lainvastaisia, eli niissä on jatkettu vanhaa käytäntöä, jonka mukaan vuokralainen maksaa välityspalkkion automaattisesti. Yhä enemmän tulee kuitenkin kanteluita epäilyttävistä käytännöistä, joilla välityspalkkio sälytetään vuokralaiselle ainakin tulkinnanvaraisesti tai lakia kiertäen, sanoo kuluttaja-asiamiehen toimiston lakimies Jari Suurla.

-Toimeksiantopakko vaikuttaa lain kiertämiseltä silloin, kun asunnonvälittäjällä on olemassa yksilöity kohde, johon hän vuokralaista etsii. On kai selvää, että tiettyä asuntoa ei voi välittää, jos ei ole siitä omistajan kanssa ensin sopinut. Näin siis ensisijainen toimeksiantaja olisi vuokralleottaja eikä vuokralainen, eikä vuokralaiselta voisi yksipuolisesti periä välityspalkkiota, Suurla kuvailee.

Kantelut tutkitaan

Kuluttaja-asiamiehen toimisto tutkii jokaisen kuluttajakantelun ja kuulee elinkeinonharjoittajaa. Suurlan mukaan on mahdollista, että välityspalkkioiden perimisestä nostetaan myös oikeusjuttuja.
-Odotamme ensin elinkeinonharjoittajien vastauksia selvityspyyntöihin ja pyrimme sovittelemaan tilannetta. Mikäli sopuun ei tapauksissa päästä on todennäköistä, että riitoja viedään oikeuskäsittelyyn, Suurla sanoo.

Jos joku kuluttaja vie välityspalkkioriidan käräjäoikeuteen, kuluttaja-asiamies olisi valmis avustamaan asian käsittelyssä. Itsenäisesti kuluttaja-asiamies voi viedä markkinointia koskevan epäselvyyden myös markkinatuomioistuimen käsiteltäväksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat