Välitysfirmat urakoivat työvoimaa ulkomailta

Työvoiman vapautuminen EU:ssa näkyy Suomessa siten, että virolaista "halpatyövoimaa" ollaan nyt vaihtamassa puolalaiseen. Ongelmia syntyy, kun työehtoja poljetaan tai luvattua työtä ei löydykään.

Rakennus- ja metallitöihin tulee yhä enemmän väkeä ulkomaalaisten työvoimavälitysfirmojen kautta.

Samalla työvoimaa haetaan maahan myös entistä kauempaa. EU-työvoiman vapauduttua virolaisia työntekijöitä on alettu korvata puolalaisilla. Rakennusliiton mukaan mielessä ovat jälleen säästöt.

- Virolaiset osaavat jo pyytää palkkaa ja Puolasta tulee enenevissä määrin lähetettyjä työntekijöitä Suomeen. Meidän tietoomme tulleista tapauksista lähes sadassa prosentissa palkkataso ei ole olekaan suomalaisella tasolla, sanoo aluepäällikkö Vilppu Oikarinen Rakennusliiton Uudenmaan yksiköstä.

Huonomman palkkauksen vahvistaa myös puolalainen hitsaaja Jerzy Fraczkowski, joka tuli Suomeen puolalaisen vuokrafirman välittämänä.

- Puolassa meille luvattiin tuntipalkaksi 11-12 euroa, mutta täällä osoittautui, että olisimme saaneet paljon vähemmän.

Fraczkowskin tapauksessa tilanne kääntyi kuitenkin palkkakysymystä huonommaksi. Hän ja neljä muuta puolalaista jäivät kokonaan ilman Rauman telakalta lupailtuja työpaikkoja, ja samalla heidät heitettiin ulos myös puolalaisen välittäjän järjestämästä asunnosta. Vastuukysymys jäi auki ja rahattomat miehet lähetettiin ilman paluulippuja kotiin.

Asunnottomat ja rahattomat puolalaiset viettivät kaksi yötä Helsingin rautatieasemalla ennen kuin Rakennusliitto tuli hätiin. Miesten mukaan heidän tilanteensa on Puolan suurlähetystölle tuttu.

- He sanoivat, että tällaisia tapauksia on viikoittain. He ovat jo tottuneet näihin juttuihin, Fraczkowski sanoo.

Tilaajavastuulaista odotetaan apua

Suomessa astui vuoden vaihteessa voimaan laki tilaajavastuusta.

Sen mukaan esimerkiksi rakennustyömaalla on velvollisuus tarkastaa alihankkijoidensa taustat ja varmistaa, että myös alihankkijat täyttävät lakisääteiset velvollisuutensa. Näitä ovat muun muassa verojen ja eläkevakuutusten maksaminen ja keskeisten työehtojen noudattaminen myös vuokratyövoiman osalta.

1500-15 000 euron laiminlyöntimaksusta huolimatta tilaajavastuun vaatimat selvitykset jäävät usein haaveeksi ulkomaisten vuokravälitysyritysten kanssa. Rakennusliitosta kerrotaankin, että vilunkifirmoja löytyy tarkastuksissa lähes päivittäin.

- Erikoista on vielä se, että vuokrafirmat välittävät edelleen toisille vuokrayrityksille. Ja jokainen tietää, että kun tätä ketjutusta harrastetaan, viimekädessä kukaan ei pysty enää maksamaan ketjun hänniltä löytyvän työntekijän palkkaa, Oikarinen summaa.

Rakennusliiton Oikarinen toivookin, että valvontaa työmailla tehostettaisiin laittomuuksien kitkemiseksi.

- Tämä työvoimavuokraushan on räjähdysmäisesti kasvanut viime vuosina rakennusalalla ja varmasti metallialalla samalla tavalla. Ja tähän vuokrausfirmavalvontaan täytyisi puuttua tiukemmin.

Rakennusliitossa ennustetaan, että halvemmista uusista EU-maista suomalaisille vuokratyömarkkinoille saapuvat lähitulevaisuudessa myös bulgarialaiset ja romanialaiset työmiehet.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat