Mainos

Valitut äänestäjiä vauraampia

Kovatuloisimmat kansanedustajat tulevat Uudeltamaalta. Heidän tulonsa ovat keskimäärin yli 150 000 euroa.

Eduskuntaan valitut ovat roimasti parempituloisempia kuin äänioikeutetut.

Valituilla keskimääräiset verotettavat tulot ovat noin 90 500 euroa, kun äänioikeutetuilla summa on noin 21 000 euroa, käy ilmi Tilastokeskuksen tiedoista.

Valittujen ja äänioikeutettujen välinen tulokuilu on siten laventunut neljän vuoden takaisesta. Tuolloin valittujen tulot olivat lähes nelinkertaiset äänoikeutettujen tuloihin verrattuna, mutta nyt ero on liki 4,3-kertainen.

Selvä enemmistö valituista ansaitsee yli 42 000 euroa vuodessa. Äänioikeutetuista tähän luokkaan kuuluu 17 prosenttia ja vaaleissa ehdokkaina olleistakin vain 44 prosenttia.

Uudelleen valittujen keskimääräiset tulot ovat 6000 euroa korkeammat kuin uusilla edustajilla.

Ylivoimaisesti kovatuloisimmat valitut tulevat Uudeltamaalta - siellä tulot ovat keskimäärin yli 150 000 euroa. Perää pitävät Keski-Suomen piiristä valitut vajaan 67 000 euron keskituloilla.

Isotuloisimpien kansanedustajien joukkoon kuuluu erityisesti kokoomuslaisia ja keskustalaisia. Pienituloisia on eniten vihreillä, vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla.

Pienten puolueiden tulorakenne muistuttaa selvästi enemmän äänestäjäkunnan keskimääräistä tulorakennetta kuin suurten puolueiden, Tilastokeskus vertaa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja