Mainos

Valituskierre jätteenpolttohankkeiden ympärillä jatkuu

Suomen luonnonsuojeluliitto on valittanut Ekokemin Riihimäen jätteenpolttohankkeesta Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen. Riihimäellä on päätetty jatkaa jätevoimalan rakennustöitä valituksesta huolimatta.

Taistelu jätteenpolton ympärillä jatkuu. Jätevoimala on jo rakenteilla ja se on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä.

Ekokemin jätevoimala Riihimäellä voi valmistuttuaan polttaa 150 000 tonnia kotitalousjätettä. Jätevoimala tuottaa jatkossa kaiken Riihimäen tarvitseman kaukolämmön ja osan Hyvinkään lämmöstä. Lisäksi laitos tuottaa sähköä.

Jätevoimala on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä. Aivan varmaa se ei kuitenkaan ole, koska Suomen luonnonsuojeluliitto on tällä viikolla valittanut hankkeesta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

- Ekokem ottaa tässä tietoisen riskin, jos laitoksen lupaehdot muuttuu ratkaisevasti tai oikeus päätyy muuhun laitokseen, ympäristönsuojelukoordinaattori Jouni Nissinen Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo.

- Tietenkin niin kauan kuin KHO ei ole päätöstä tehnyt, riski on olemassa, Ekokemin tekninen johtaja Matti Vattulainen myöntää.

Riskiä pidetään kuitenkin sen verran pienenä, että rakennustöitä uskalletaan jatkaa.

Ennakkopäätöstä odotetaan

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua Ekokemin hankkeesta odottavat myös muut jätteenpolttolaitosten suunnittelijat. Suomessa on tällä hetkellä vireillä parikymmentä jätteenpolttohanketta. Reilut puolet niistä on sekajätteen polttolaitoksia ja loput aikovat polttaa teollisuusjätettä.Arvioiden mukaan enintään puolet hankkeista toteutuu.

Vaalitaistelun tiimellyksessä jätteenpoltto sai poliitikoilta vahvan tuen.

Poliitikkojen innosta huolimatta Luonnonsuojeluliitto aikoo jatkossakin vastustaa jätteenpolttoa. Liiton mielestä jätteenpoltto tyrehdyttää kierrätyksen. Alalla puolestaan uskotaan, että Suomessa on tilaa sekä jätteidenpoltolle että kierrätykselle.

- Pannaan ensin jätteensynnyn ehkäisy kuntoon ja kierrätys kuntoon ja katsotaan sitten, mitä lopuille jätejakeille tehdään, Nissinen painottaa.

- Meidän mielestä nämä ei sulje toisiaan pois, vaan täydentää toisiaan, Ekokemin Vattulainen väittää.

Kiistely aiheesta jatkuu vielä pitkään. Korkeimman Hallinto-oikeuden kanta asiaan kuullaan arviolta vuoden päästä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.