Mainos

Välirauha Venäjän ja Ukrainan kaasukiistaan

Ukrainan presidentti on kuitenkin väittänyt, ettei sen paremmin Ukrainan valtiolla kuin valtiollisella kaasuyhtiöllä Naftogazilla ole velkoja Gazpromille.

Venäjän varapääministeri Dmitri Medvedev on kertonut Ukrainan luvanneen maksaa kaasuvelkansa energiajätti Gazpromille. Hän sanoi samalla sopineensa Ukrainan energiaministerin Juri Boikon kanssa menettelytavoista ongelmien välttämiseksi tulevaisuudessa.

Medvedev toimii Gazpromin hallituksen puheenjohtajana.

Illansuussa tilannetta kuitenkin hämmensi Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko. Presidentti lausui Saksan-matkallaan, ettei sen paremmin valtiolla kuin valtiollisella kaasuyhtiöllä Naftogazilla ole velkoja Gazpromille.

Gazprom uhkasi sulkea hanat

Venäjän kaasumonopoli Gazprom uhkasi eilen katkaista maakaasun viennin Ukrainaan, ellei maa maksa 1,3 miljardin dollarin velkojaan. Gazprom asetti velanmaksun takarajan lokakuun loppuun.

Kaasujätti oli ilmoittanut kiistasta myös Euroopan unionille, sillä Venäjältä Länsi-Eurooppaan vietävästä maakaasusta neljä viidesosaa kulkee Ukrainan lävitse.

- Yleisesti ottaen pidämme Gazpromia luotettavana maakaasun toimittajana. On hyvin myönteistä, että he informoivat komissiota suunnitelmistaan ennen päätöksiä toimitusten katkaisemisesta, sanoi EU-komission tiedottaja Brysselissä.

EU oli jo ehtinyt kutsua Venäjän ja Ukrainan kaasuyhtiöt neuvottelemaan kaasukiistasta unionin asiantuntijoiden kanssa. Komission mukaan kaasutoimituksista Ukrainan kautta Länsi-Eurooppaan on tarkoitus keskustella myöhemmin lokakuussa.

Hintakiistelyä vuositolkulla

Ukraina ja Venäjä ovat kiistelleet kaasun hinnasta siitä lähtien, kun Gazprom alkoi nostaa hintaa kohti markkinatasoa. Ukraina oli aiemmin saanut kaasua halvalla ja tuntuvasti Länsi-Euroopan markkinoita huokeammin. Maiden maakaasun toimitussopimus on voimassa ensi vuoden alkuun asti.

Gazprom katkaisi hintaerimielisyyksien takia kaasutoimitukset Ukrainaan viime vuoden alussa. Se johti myös Länsi-Euroopan kaasutoimitusten merkittävään supistumiseen ja herätti epäilyjä Venäjän luotettavuudesta kaasun toimittajana.

Ukraina maksaa maakaasusta Gazpromille tällä hetkellä 130 dollaria tuhannelta kuutiometriltä. Viime vuonna hinta oli vain 95 dollaria. Gazpromin Länsi-Euroopan asiakkaiden maakaasun hinnat vaihtelevat 240 dollarista 280 dollariin tuhannelta kuutiolta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.