Mainos

Valion tulos romahti

Valion tulos romahti viime vuonna ja pysyi rahoituserien jälkeen vain 25 miljoonaa markkaa voitolla. Tulosta rasittivat kiivas maitokilpailu sekä Venäjän kriisi ja viennin tyrehtymistä seurannut tuotteiden hintojen lasku muilla markkinoilla. Lisäksi sateinen kesä vähensi jäätelön myyntiä.

Myös alkaneen vuoden näkymiä pidetään heikkoina, sillä maitokilpailu kotimaassa jatkuu eikä Venäjän vientiin odoteta oleellista korjausta. Parhaiten on jatkunut voin vienti. Yhtiön tulos leikkaantui edellisvuodesta lähes 160 miljoonaa markkaa, vaikka osuuskunnille maksettiin vastaanotetusta maidosta 3 penniä vähemmän kuin vuosi aiemmin.

Jos maidosta olisi maksettu yhtä paljon kuin vuonna 1997, tulos olisi heikentynyt lähes 210 miljoonaa markkaa, Valiossa lasketaan. Kovaa maitokisaa lisäsi Valiosta irtaantuneiden Maito Pirkan ja Hämeen osuusmeijerin sulautuminen ja liittoutuminen sotkamolaisen Kainuun meijerin kanssa. Ne myyvät tuotteitaan yhteisen Aito Maito -markkinointiyhtiön kautta.

Kovasta kisasta ovat hyötyneet kuluttajat, sillä kaupasta maitolitran sai aikaisempaa halvemmalla. Maidonvalmistajien kilpa näkyi Valion vastaanottaman maidon vähentymisenä. Kotimaassa se otti vastaan hieman vaille 1,6 miljoonaa litraa maitoa, mikä on runsaat 3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1997. Samalla sen hankintaosuus putosi 71 prosentista 69:een.

Venäjän kaupasta luottotappioita

Valion liikevaihto supistui 6 prosenttia 7,6 miljardiin markkaan. Venäjän vaikeuksien vuoksi viennin ja ulkomaantoimintojen vähennys oli hieman keskimääräistä heikompi. Myynnistä 2,3 miljardia tuli viennistä ja yhtiön ulkomaisista yksiköistä. Venäjän vienti supistui noin sata miljoonaa suunnilleen 600 miljoonaan markkaan.

Talousjohtaja Antero Riihikallion mukaan tilannetta pahentaa se, että vientitulot saatiin lähes täysin alkuvuoden aikana. Valio kirjasi tulokseensa 12 miljoonan luottotappiot Venäjän kaupasta. Riihikallion mukaan sillä kuitataan toteutuneiden tappioiden lisäksi myös nähtävillä olevassa tulevaisuudessa mahdolliset syntyvät tappiot. Lisäksi kertaluonteissa erissä on kurssitappioita.
-Se kattaa kaiken, hän tiivisti.

Venäjän kriisi rapautti hintoja myös muilla markkinoilla, koska muutkaan eivät saaneet tuotteitaan Venäjälle ja niille oli löydyttävä ostaja muualta. Budjettitavoitteissa pysyivät vain ravintorasvat ja jauheet.

Henkilöstövähennykset eivät vielä tarkentuneet

Valio ilmoitti jo tammikuun puolivälissä lähtevänsä järkeistämään toimintaa. Tuolloin väen arvioitiin vähenevän 450-500:lla. Riihikallio korosti, että neuvottelut on vasta aloitettu eikä arviosta ole sen tarkempaa sanottavaa.

Henkilöstövähennysten vaikutukset tulevat pääosin näkymään vasta vuonna 2000. Viime vuonna yhtiön palveluksessa oli keskimäärin noin 4500 työntekijää. Se oli suunnilleen saman verran kuin edellisvuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.