Mainos

Valion maitokiista kuumentaa tunteita

Ei ehtinyt viikkoakaan kulua Valion markkinaoikeudelta saamasta tuomiosta, kun koko maitokiista läikähti yli laitojen.  

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla virisi kiivas keskustelu maidosta, mihin kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) pyrki reagoimaan julkaisemalla maanantaina kysymys-vastaus-paketin markkinaoikeuden päätöksen taustoista.

Se taas suututti Valion toimitusjohtajan Pekka Laaksosen, joka oli ennen tiistaita kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.  

Vaitiolonsa syytä Laaksonen perusteli tiistaina STT:lle sillä, että hinnoittelupäätöksen teki Valion hallitus ja siksi hallituksen puheenjohtaja kommentoi asiaa. Laaksosen mielestä Valiosta on syntynyt julkisuuteen vääränlainen mielikuva.   

– Kun sitä luki, tuntui tosi pahalta, että kilpailuvirasto edelleen leimaa Valiota tahallisesti lakia rikkovaksi yrityksesi, Laaksonen sanoo STT:lle.  

Markkinaoikeus määräsi Valiolle 70 miljoonan euron maksun viime torstaina kiistassa maitojen hinnasta. Ratkaisu koskee perusmaitojen hinnoittelua Suomessa 2010–2012. Oikeuden mielestä Valion tarkoituksena oli syrjäyttää kilpailijat maitomarkkinoilta hinnanalennuksilla.  

Laaksonen korostaa, että Valio nimenomaan pyrki noudattamaan lakia.  

– Pyysimme kilpailuviraston ylijohtajalta ohjeistusta, kun hinnoittelusta päätettiin, jotta voitaisiin vastata ruotsalaisen maidon tuontikilpailuun, hän jatkaa.  

Kilpailuvirasto kiistää mustamaalauksen  

KKV:n pääjohtaja Juhani Jokinen muistuttaa, että viraston tehtävänä on huolehtia kilpailulain toimeenpanosta ja valvoa määrävään markkina-aseman väärinkäyttöä.  

– Tässä tehtävässä olemme tehneet seuraamusmaksuesityksen tuomioistuimelle, siis markkinaoikeudelle. Tuomioistuin on sen seuraamusmaksun tuominnut. Ei meillä ole ollut tarvetta lähteä Valiota mustamaalaamaan, Jokinen sanoo.  

Jokisen mukaan julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa aihetta on käsitelty puutteellisista lähtökohdista.  

– Väärinkäyttövalvonta tapahtuu tuomioistuinteitse, ei median kautta. Julkisuuteen tehtävämme on kertoa taustoja, jotka ovat johtaneet päätökseen ja laajentaa keskustelua.  

Jokinen kertoo myös, että hän on vastannut Valion johdolle kysymykseen, millä tavalla määräävässä markkina-asemassa oleva yritys saa hinnoitella.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.