Mainos

Valintamenettely vaikeuttaa naisten pääsyä yritysten hallituksiin

Valintamenettelyä voitaisiin parantaa mm. hallitusammattilaisten pankilla ja ohjeiston selkeyttämisellä. Yritysten hallituksiin ei yleensä haeta, vaan sinne kutsutaan.

Nykyiset valintamenettelyt näyttävät tuoreen kyselyn mukaan olevan merkittävä este naisten valinnalle yritysten hallituksiin. Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneiden mukaan päteviä naisehdokkaita ei nykyisin tunneta eikä osata edes etsiä.

Kyselyyn vastanneiden mukaan hallitusten jäsenten ehdokasasettelussa tulisi varmistaa, että ehdokkaissa on sekä miehiä että naisia. Lisäksi hallitusammattilaisten pankki voisi olla apuna yrityksille, jotka etsivät hallitukseensa päteviä naisjäseniä. Valintamenettelyjen kehittämistä kannatti kyselyssä 70 prosenttia vastaajista.

Noin puolet vastaajista uskoi, että naisten pääsy hallituksiin helpottuisi, jos yrityksen hallinnointia koskeva ohjeisto ottaisi kantaa hallitusten jäsenten sukupuolijakaumaan. Vain joka kymmenes vastaaja kuitenkin kannatti naiskiintiöiden käyttöönottoa.

Yritysten hallituksiin ei yleensä haeta, vaan sinne kutsutaan. Kyselyyn vastanneilla hallituksessa mukana olon suurin syy oli yrityksen omistaminen, ja sen jälkeen tulivat osaaminen, kokemus ja koulutus.

Kyselyyn osallistui keväällä noin 300 naista, joilla on kokemusta yrityksen hallituksen jäsenyydestä. Tänään julkaistu kysely on osa kansainvälistä Women on Board -hanketta, jossa selvitetään naisten osallistumista taloudelliseen päätöksentekoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.