Välimeren ruoka tarjolla maailmanperintökohteeksi

Espanjan ja Italia haluavat välimerellisen ruokavalionsa UNESCON maailmanperintökohteeksi. Maiden aloite esiteltiin eilen Espanjan parlamentille.

Välimeren alueen ruokakulttuurin kivijalkana toimivat tuoreet raaka-aineet, sillä lihaa ja maitotuotteita käytetään kohtuullisen vähän. Tyypillisesti italialaisen tai espanjalaisen lautasen täyttävät muun muassa kasvikset, pähkinät, hedelmät, kala ja oliiviöljy. Tutkimusten mukaan ruokavalio tekee hyvää sydämelle ja verisuonille.

Myös Ranska ilmoitti helmikuussa haluavansa kuuluisan keittiönsä maailmanperintökohteeksi.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO on kerännyt aineettomia maailmanperintökohteita listalleen vuodesta 2003. Järjestön tarkoitus on tällä tavalla säilyttää merkittävien luonto- ja kulttuurikohteiden lisäksi esimerkiksi paikallisia tapoja ja rituaaleja.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat