Mainos

Välimeren haaksirikkoiset Sisiliaan

Italia on suostunut päästämään 37 afrikkalaista maahanpyrkijää maihin.

Välimerellä kolme viikkoa sitten haaksirikkoutuneet lähinnä Sudanin Darfurista lähteneet turvapaikanhakijat majoittuvat poliisin mukaan Agrigenton vastaanottokeskukseen. Turvapaikanhakijat ovat viettäneet laivalla kolmisen viikkoa, koska Italia ei ole suostunut päästämään heitä maihin.

Tänään alus pääsi Porto Empedoclen satamaan Sisiliassa.

Aiemmin illalla Sisilian syyttäjäviranomaiset antoivat pidätysmääräyksen, joka koskee maahanpyrkijöitä kuljettaneen Cap Anamur -laivan kapteenia Stefan Schmidtiä. Viranomaisten mukaan kapteenia epäillään "yllytyksestä laittomaan siirtolaisuuteen".

Italialaisen uutistoimiston Ansan mukaan oikeustoimiin aiotaan ryhtyä myös laivan omistajia vastaan.

Saksalaisen Cap Anamur -avustusjärjestön laiva pelasti afrikkalaiset Välimereltä 20. kesäkuuta. Laiva yritti tuolloin päästä Maltan pääkaupunkiin Valettaan, mutta sitä ei päästetty satamaan. Laiva vei aiemmin erillisen ryhmän somalialaispakolaisia Maltalle ja saapui Sisilian rannikolle 1. heinäkuuta.

Turvapaikka Saksasta?

Italian hallitus on tähän saakka vaatinut pakolaisia lähtemään Maltalle, koska heidät pelastettiin läheltä saarivaltiota. Laivan kapteenin mukaan pelastuspaikka oli kuitenkin Italian aluevesillä.

Italian sisäministeriö on pitänyt pakolaisten päästämistä maihin vaarallisena ennakkotapauksena.

Useat saksalaislehdet kertoivat tänään, että pakolaiset ovat antaneet laivan kapteenille turvapaikkahakemuksensa, joilla he yrittävät päästä Saksaan.

Cap Anamur -järjestö kertoi lähettävänsä hakemukset Nürnbergin turvapaikkaviranomaisille.

Saksan sisäministeriön tiedottaja sanoi kuitenkin, etteivät aluksen pakolaiset voi saada pakolaisen asemaa Saksassa, koska "pakolaisanomuksen esittämiseksi henkilön on oltava Saksan maaperällä". Sillä että pakolaiset otettiin Saksan lipun alla purjehtivaan laivaan, ei tiedottajan mukaan ole minkäänlaista merkitystä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.