Mainos

Väliaikainen perustuslaki allekirjoitettiin Irakissa

Irakin väliaikaishallinto on allekirjoittanut väliaikaisen perustuslain. Laki on olennainen osa Yhdysvaltain suunnitelmaa, jonka mukaan Irakin hallinto voitaisiin palauttaa irakilaisille kesäkuun lopussa.

-

Irakissa on allekirjoitettu väliaikainen perustuslaki. Irakin 25-henkinen väliaikaishallinto hyväksyi lain, joka on yksi askel tiellä kohti vallan siirtymistä takaisin irakilaisille. Yhdysvaltain suunnitelman mukaan maan hallinto voitaisiin palauttaa irakilaisille 30. kesäkuuta.

Perustuslain allekirjoitusseremoniaa oli aikaisemmin siirretty kahdesti erilaisten levottomuuksien ja lain laatijoiden erimielisyyksien vuoksi.

Seremonia pidettiin Irakin pääkaupungissa Bagdadissa, jossa kuultiin voimakkaita räjähdyksiä ennen allekirjoittamista. Ainakin yhden räjähdyksen syy oli keskustassa sijaitsevaan taloon ammuttu raketti. Kukaan ei haavoittunut räjähdyksessä.

Yhdysvaltain joukot ovat olleet turvaamassa allekirjoitusseremoniaa.

Shiiajohtaja: Perustuslaki esteenä lainsäädännölle

Irakin perustuslaki tekee pysyvän perustuslain säätämisen entistä vaikeammaksi, sanoo Irakin vaikutusvaltaisin shiiamuslimijohtaja ajatollah Ali al-Sistani.

- Tämä (laki) asettaa esteitä maan pysyvän perustuslain säätämiselle, al-Sistani sanoi tiedotteessaan.

Al-Sistanin mielipiteelle antaa erityistä painoarvoa se, että maan väestöstä 60 prosenttia on shiiamuslimeja. Ajatollah al-Sistani vaati myös vaaleilla valittua edustuselintä allekirjoittamaan tulevat Irakia koskevat lait.

- Mikään siirtymäkauden aikana valmisteltu laki ei ole lainvoimainen ennen kuin se on hyväksytty vaaleilla valitussa kansalliskokouksessa, al-Sistani sanoi.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.