Mainos

Valepoliisille rahansa menettänyt: Miten saatoin olla niin tyhmä?

Poliiseina esiintyneet rikolliset ovat huijanneet rahaa vanhoilta ihmisiltä Uudellamaalla. Yksi huijatuista on 73-vuotias vantaalaisrouva, joka menetti verkkopankkirosvolle 2 000 euroa. Yleensä kaikkeen epäilevästi suhtautuva rouva soimaa itseään sinisilmäisyydestä.

Koko joukko uusimaalaisia eläkeläisiä on joutunut viime viikkoina erikoisen huijauksen kohteeksi. Poliisiksi esittäytyneet huijarit ovat saaneet erilaisilla tekosyillä ihmiset kertomaan verkkopankkitunnuksensa ja tilitietonsa ja nostaneet itselleen rahaa näiden tileiltä. Yksittäiset summat ovat nousseet useisiin tuhansiin euroihin.

73-vuotias vantaalaisrouva ei halua nimeään julkisuuteen, koska tilanne on hänen mielestään niin nolo.

Hänelle valepoliisi soitti sunnuntai-iltana kello 19.56.

– Puhelimessa oli hyvin vakuuttava, vanhempi mieshenkilö, joka esittäytyi nimellä ja sanoi olevansa poliisilaitokselta, rouva kertoo.

Miehen mukaan rouvan ja tämän miehen yhteiselle Nordean tilille oli yritetty murtautua ja että poliisi tarjoaa ilmaista turvaverkkoa, jolla vastaavat yritykset voidaan ehkäistä. Verkko pitäisi asentaa saman tien.

– Jos olisin ollut fiksu, olisin jo siinä vaiheessa pyytänyt poliisilta numeroa, jotta olisimme voineet soittaa hänelle takaisin. Olin kuitenkin jotenkin ummessa, enkä tajunnut sitä. Kaikki kaverinikin sanoivat myöhemmin, että se oli ihan epänormaalia minulta, koska olen yleensä epäluuloisuuden huippu, rouva nauraa.

Ilmainen poliisiverkko oli rouvan mielestä kuitenkin niin tärkeän kuuloinen tarjous, että hän ei ymmärtänyt kieltäytyä siitä – siitäkään huolimatta, että hänen piti kertoa puhelimessa verkkopankkinsa tunnusluku ja salasana.

"Tilitiedoissa luki että 'Laina'"

Puhelu oli auki melkein tunnin. Valepoliisi kielsi rouvaa useaan otteeseen sulkemasta puhelinta ja menemästä itse omalle pankkitilille.

–Tässäkään vaiheessa ei meikäläisellä säteillyt, rouva surkuttelee.

Vasta jälkikäteen rouva ymmärsi ihmetellä puhelun erikoista aikaa. Lopulta hälytyskellot sai soimaan se, että valepoliisi kielsi häntä menemästä verkkopankkiin 48 tuntiin.

Rouva meni heti puhelun jälkeen verkkopankkiinsa omilla tunnuksillaan ja huomasi, että tililtä oli viety 2 000 euroa.

– Tiedoissa näkyi, että kyseessä oli ollut itsepalvelu ja että tilisiirto oli suoritettu miehelle, jonka nimikin palvelussa näkyi. Melkein jo humoristista oli, että varas oli merkannut tilisiirron itselleen nimellä "laina".

Verkkopankin sulkemisessa tuli mutkia matkaan

Vantaalaisrouva soitti saman tien Nordean puhelinpäivystykseen. Asiointi Nordeankaan kanssa ei mennyt ihan nappiin.

–Jouduin ensin jonottamaan aika kauan, kun linjoilla oli ruuhkaa. Ensimmäinen virkailija lupasi sulkea verkkopankin heti. Hän kertoi myös, että heille on tullut useita soittoja samasta aiheesta.

Rouva tarkasti puhelun jälkeen, oliko pankki todella suljettu, mutta se olikin edelleen auki. Tunnukset suljettiin vasta toisen puhelun jälkeen.

–Jouduin soittamaan Nordean päivystykseen uudestaan, jolloin vastassa oli ensimmäisenä kohtaamani virkailija. Hän kuitenkin sanoi, että ei ole puhunut kanssani aiemmin. Kun intin vastaan, hän kiihtyi kauheasti ja sanoi sulkevansa puhelimen, rouva kertoo.

Neljännen soiton yhteydessä selvisi, että verkkotunnukset kyllä oli suljettu, mutta koska pankkikorttia ei ollut kuoletettu, rouvan tililtä pystyi edelleen tekemään verkko-ostoksia verkkopankissa. Tämän jälkeen pankkikorttikin suljettiin.

Tässä vaiheessa oli jo puoliyö.

Poliisi: Samanlaisia tapauksia useita

Vantaalaisrouva teki rikosilmoituksen huijauksesta ensitöikseen maanantaiaamuna. Ilmoituksen vastaanottaneen poliisin mukaan Vantaalla on sattunut useita vastaavia tapauksia, joita poliisi parhaillaan tutkii.

– Lisäksi poliisi kertoi, että tilinsiirron tililtäni tehnyt mies on poliisille ennestään tuttu.

Vaikka rahojen menetys kirpaisi ja oma sinisilmäisyys harmitti, vantaalaisrouva näkee tapahtuneessa jotain hyvääkin.

–Onneksi menetin vain 2 000 euroa, eikä tappioita ole tulossa enempää. Mietin vielä, että voro oli varmaan yrittänyt ottaa 20 000 euroa, mutta unohtanut yhden nollan luvun perästä pois.

– Kahdeksanvuotias lapsenlapseni soittaa minulle nyt joka päivä, kun "mummilla on tällainen harmi". Hän ihmettelee sitä, mistä varkaat ovat tienneet, että minä olen vanha ja käytän nettipankkia. Samaa ihmettelen tietysti itsekin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.