Mainos

"Valenautaa" tuskin tuotu Suomeen

Kahden suurimman päivittäistavarakaupan, S-ryhmän ja Keskon, mukaan heidän kauttaan Suomeen ei ole tiettävästi tuotu naudanlihana myytyä värjättyä sianlihaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan on mahdollista, että niin sanottua valenautaa on tullut Suomeenkin, mutta viraston rajavalvontayksikön mukaan se on kuitenkin epätodennäköistä.

S-ryhmän päivittäistavarasta suurimman osan jakaa SOK:n tytäryhtiö Inex Partners. Inexin päivittäistavarakaupan hankintajohtaja Jari Simolinin mukaan Inex Partners ei tee kauppaa kyseessä olevien yritysten kanssa.

–Meillä on erittäin vakiintuneet hankintalähteet, mistä me ostamme tuontilihaa S-ryhmään, Simolin kertoo.

Ruokakeskon tiedottajan Otto Heinosen mukaan Ruokakesko tai Kespro ei ole tekemisissä unkarilaisen Filetto-nimisen yrityksen kanssa, jonka on ruotsalaismediassa kerrottu pakanneen lihan.

–Ruokakeskon lihavalikoima on lähes täysin kotimaista. Muiden kuin Pirkka-lihatuotteiden osalta tavarantoimittajat vastaavat itse omien tuotteidensa laadusta.

Ruotsissa värjättyä sianlihaa myyty naudanfileenä useita tonneja

Svenska Dagbladet -lehti kertoi tänään, että ruotsalaisille tukkukaupoille on myyty naudanfileenä useita tonneja värjättyä sianlihaa.

Epäily heräsi tukkuliikkeessä, joka lähetti näytteet Argentiinasta ja Unkarista peräisin olleista naudanlihoista tutkittavaksi. Molemmissa tapauksissa liha osoittautui sianlihaksi.

Ruotsalaisyritys Heat AB on lehden mukaan toimittanut väärennettyä lihaa ainakin Svensk Carter, CKA Chark ja ML Foods -yrityksille.

Heat AB:sta on tehty rikosilmoitus. Yrityksen edustaja kertoo lehdelle, että lihat ostettiin unkarilaisyritys Filettolta siinä uskossa, että tuote oli naudanlihaa.

Kansainväliset viranomaiset selvittävät parhaillaan, mihin maihin valenaudanlihaa on viety. Ruotsin elintarvikevirasto on antanut asiasta EU:n laajuisen varoituksen. Ruotsissa valenautaa on saattanut päätyä ravintoloihin ja kauppoihin.

(MTV3 - STT)

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta (Seitsemän uutiset 16.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.