Mainos

Valemerimiehet pyrkivät maahan

Rajavartiolaitos on torjunut kymmenien merimiehinä esiintyneiden laittoman maahantulon. Yleistynyttä laitonta maahantulokanavaa torjutaan tehokkaasti Rajavartiolaitoksen, laivanvarustajien ja laivameklareiden yhteistyöllä.

Tuoreimmassa tapauksessa Rajavartiolaitos esti 24:n syyrialaisena esiintyneen miehen maahantulon 17. kesäkuuta.

Suomenlahden merivartioston meritoimiston kapteeni Sami Paila kertoo, että asia paljastui jo ennen kuin merimiehiksi väitetty miehistö ehtii lentää vaihtomiehistöksi Suomeen.

- Ulkomaalaisen kauppa-aluksen edustajat ottivat yhteyttä suomalaiseen huolintayritykseen ja laivameklariin. Toinen miehistö on laivalla, ja tulossa olevalle pyrittiin saamaan kauttakulkuviisumit, Sami Paila kertoo.

Todellisuudessa laivaa eikä varustamoa ei joko ollut lainkaan olemassa tai laiva lipui toisella puolella maapalloa.

Syyrialaisten ohella Schengen-alueelle on pyrkinyt aiemmin kaksi pienempää ryhmää. Ryhmät olivat kooltaan alle kymmenen hengen suuruisia, ja heidän väitettiin olevan bangladeshiläisiä.

Laivameklarit kehottavat jäseniään tarkkaavaisuuteen

Merimiehiksi väitettyjen henkilöiden matkat oli suunniteltu tämän ja viime vuoden alkupuolille, mutta nekin jäivät suunnitelman asteelle. Rajavartiolaitoksen mukaan juuri ennaltaehkäisevä työ on laittoman maahantulon uhrienkin edun mukaista.

- Tulossa olevat ihmiset ovat uhrin asemassa. Varsinaisen voiton toiminnasta käärivät taustalla olevat rikollisorganisaatiot, Paila arvioi.

Suomen Laivameklariliiton asiamies Stefan Lomberg sanoo, että laittomien maahantulojen yritykset miehistöä vaihtamalla ovat tuttu ilmiö. Sitä ilmenee Lombergin mukaan Suomen ohella muun muassa Ruotsissa ja Norjassa.

- Laivameklarin kannalta se on ikävä asia, koska meklari ottaa vastuun siitä, että miehet menevät laivaan, Lomberg kertoo.

Laivameklariliitto lähetti eilen runsaalle 70 jäsenyritykselleen muistutuksena parin vuoden takaiset ohjeet, joissa kehotetaan tarkkaavaisuuteen sekä vaihtomiehistöjen että harhautusta yrittävien ulkomaalaisten valevarustamoiden suhteen.

Valemiehistön uittaminen vaihtomiehistönä Schengen-alueelle kaatuu usein ennalta juuri meklareiden huomioihin.

- Esimerkiksi Pietarista lähtevän laivan ilmoitettiin poikkeavan Kemiin polttoaineen hakuun ja miehistön vaihtoon, Lomberg kuvaa tilannetta, joka sai selvitysmeklarin varoituskellot soimaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.