Valelakimies petkutti talousvaikeuksiin ajautuneita firmoja – neljä vuotta vankeutta

Valheellisia lupauksia, erehdyttämistä ja painostusta. Tätä kaikkea harjoitti oikeuden mukaan valelakimies, joka huijasi usealta yritykseltä yhteensä liki puoli miljoonaa euroa.  

Kohteena ahdinkoon joutuneet yritykset

-Mies lähestyi talousvaikeuksiin joutuneita yrittäjiä ja saattoi pelotella näitä verotarkastuksella.  
-Hän tarjoutui ottamaan yrityksen osakekannan ja vastuut palkkiota vastaan.  
-Eräs yrittäjä uskoi välttävänsä vankilan, jos lupaus toteutuisi.  
-Toisen yrittäjän mukaan mies oli tarjoutunut ostamaan yrityksen ja pelastamaan sen. Kaupan jälkeen viranomaisilta ei tullutkaan vaatimuksia.  
-Petosaikeet eivät aina toteutuneet, sillä kaikki yritykset eivät suostuneet kauppaan.  
-Valtaosa rikoksista oli tehty Lempäälässä, muita paikkakuntia olivat muun muassa Tampere, Hämeenlinna ja Helsinki.  
-Oikeus laski rangaistusajan pituudeksi viisi vuotta. Vastaaja pyysi hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä, mihin oikeus suostui.  

(STT)

Mies lähestyi talousvaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja tarjoutui selvittämään niiden ongelmat palkkiota vastaan. Lupaukset olivat kuitenkin katteettomia, ja yrityksille koitui tuhansien eurojen menetykset.  

Oikeuden mukaan vastaaja oli pyrkinyt saamaan yrityksiltä vielä enemmän rahaa, yhteensä lähes 900 000 euroa. Moni asianomistaja kertoi, ettei maksanut vaadittua summaa kokonaan.  

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi 48-vuotiaan miehen syyllistyneen noin 80 rikokseen. Hän sai niistä ehdotonta vankeutta 3 vuotta 10 kuukautta. Vahingonkorvauksia hänen on maksettava vajaat 200 000 euroa korkoineen.  

Rikoksista vajaat puolet oli törkeitä petoksia ja loput lähinnä törkeän petoksen yrityksiä ja rekisterimerkintärikoksia. Mukaan mahtuu myös törkeä kavallus ja törkeä velallisen epärehellisyys. Asianomistajia juttuvyyhdessä oli yli 40.  

Tuomittu teki rikoksia vuosina 2004-2014 lähinnä Lempäälässä.

Tekosyynä tasekauppa

Mies saattoi soittaa yritykseen lakitoimiston edustajana ja väittää sisäpiirin tietona, että niihin on tulossa verotarkastus ja sen jälkeen poliisitutkinta sekä ulosotto. Hän lupautui ostamaan yhtiön velkoineen nimellisellä summalla ja sovittua korvausta vastaan hoitaa velat sekä paperiasiat kuntoon.  

Ehdotustaan hän perusteli tasekaupalla. Siinä yritys yhdistettäisiin toiseen vakavaraiseen yritykseen, jonka verot puolestaan pienenisivät. Myydyn yrityksen hallitus saisi tili- ja vastuuvapauden.   

Tuomittu ei kuitenkaan toteuttanut tasekauppoja. Oikeuden mukaan hänellä ei edes ollut yhtiöitä, joihin ostetut yritykset olisi voitu fuusioida. Myöskään mainittuja vastuita ei voinut yrityskaupassa siirtää.  

Rekisterimerkintärikoksissa mies merkitsi itsensä tai edustajansa kaupparekisteriin yrityksen hallituksen jäseneksi, vaikka hänellä ei oikeuden mukaan ollut siihen toimivaltaa tai aikomusta toimia vastuuhenkilönä.  

Lue myös:

    Uusimmat