Mainos

"Valelääkärinä toimiminen kuin ladatun aseen kanssa heilumista"

Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on järkyttynyt valelääkäritapauksista. Suomessa on jo ilmennyt kolme valelääkäritapausta.

Kahdessa tapauksessa valelääkärinä toimi lääketieteen opiskelija, jolla ei vielä ollut vaadittavia oikeuksia. Yhdessä tapauksessa kyseessä oli huijari, Mika Jokinen, jolla ei ollut edes lääketieteen opintoja.

- Koen tämän hyvin vakavana, erityisesti näiden potilaiden kannalta, joita Jokinen on hoitanut. Koen sen vähän kuin ladatun aseen kanssa heilumisena yleisellä paikalla, koska lääkäri joutuu ihan oikeasti tekemään päätöksiä potilaan hoidosta, ja väärät päätökset ja diagnoosin viivästykset saattavat olla kohtalokkaita potilaan kannalta, Pälve kauhistelee MTV:n Huomenta Suomessa.

Pälve haluaa tarkistuttaa sijaislääkärien taustat viime viikkoina paljastuneiden valelääkäritapausten takia.

- Minusta tuntuu yleisen luottamuksen takia, että näin on parasta tehdä. Potilaan tai ylilääkärin ei tarvitse miettiä, onko asiat kunnossa.

Pälveen mukaan lääkäreiden työhönotossa luottamuksella on ollut keskeinen rooli. Lääkäreiden määrä on rajallinen eikä huijauksen mahdollisuuteen ole uskottu.

- Kyllä tässä on nimenomaan kyse luottamuksesta. Olemme pieni kansa, ja jos täällä menettää luottamuksensa niin sen menettää sitten kertakaikkisesti ja samoin kasvonsa. Lääkärit tuntevat kaikki toisensa, ja jos siinä alkaa vilunkipeliä pelaamaan, niin sen maineen kanssa saat elää lopun ikääsi.

Pälveen mielestä myös lääkäripula on johtanut siihen, että lääkäreiden ammattitaidon puutteisiin on suhtauduttu terveyskeskuksissa kärsivällisesti.

- Se on varmasti lisännyt sitä toleranssia sille, että jaksetaan yrittää hakea ahkerasti ihmisiä töihin. Toisaalta, jos joku on paljon avun tarpeessa tai tekee hyvin vähän itsenäisesti työtä, niin se toleranssi sille on suurempi, koska kaikki apu on tarpeen kun vajetta on.

Katso Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälveen haastattelu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.