Mainos

Valekirjailija Sariola kiisti ja poistui

Valekirjailijaksi paljastunut Tuula Sariola kiisti tänään syytteet avustuspetoksista Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä. Toissa vuonna paljastui, että Tuula Sariolan dekkarit olikin kirjoittanut hänen hyvä ystävänsä Ritva Sarkola. Oikeudessa riidellään kuitenkin siitä, nostiko Sariola kirjasto- ja muita korvauksia väärin tiedoin, erehdyttäen ja salaten asioita.

Kihlakunnansyyttäjä Tove Myhrbergin mukaan Sariola on erehdyttänyt avustuksia myöntävää tahoja hakiessaan korvauksia. Hän on ilmoittanut tekevänsä luovan kaunokirjallisen työn ja salannut, että luovan työn tekee todellisuudessa Sarkola.

Kihlakunnansyyttäjä esittää Sariolalle ja toimittaja ja kirjailija Ritva Sarkolalle rangaistusta törkeästä avustuspetoksesta kolmessa eri syytekohdassa. Sarkola myönsi syytekohdista kaksi. Sarkolaa avustanut Klas Weckmanin mukaan Sarkola oli mukana kirjoittamassa ja hakemassa apurahoja.

- Kirjoitin työsuunnitelman, sillä eihän Tuula (Sariola) voinut tietää, mitä seuraava kirja koskee, Sarkola sanoi oikeussalissa.

- Tuulan idea oli hakea kirjastokorvausta. Hän tiesi Maurin (Sariolan) kanssa eläneenä niistä. Hakemuksia ei tehty yhdessä.

(15.10.)

(15.10)

Sarkolaa avustanut oikeusavustaja Klas Weckmanin mukaan Sariolalla oli nimi ja Sarkolalla kynä ja kyky tehdä työ. Weckmanin mukaan kyse ei ole tekijäkumppanuudesta. Sarkola kiisti olleensa mukana hakemassa Sariolan anomaa taiteija-apurahaa tai -eläkettä.

Sariola salissa 20 minuuttia

Sariola ei halunnut tulla kuulluksi oikeussalissa ja poistui paikalta syytteiden hakemisen jälkeen kaksikymmentä minuuttia istunnon alkamisesta. Sariolan perusteluna olivat terveydelliset syyt.

Sariolan edunvalvoja, varatuomari Ari Kyyrön mukaan on syytä miettiä, onko kyseessä rangaistava rikollinen menettely.

- Sariolan on jättänyt kertomatta yhteistyökumppaninsa. Sarkola ei halunnut nimensä tulevan esiin, Kyyrö sanoi.

- Lehtitiedoissa olleiden väitteiden jälkeen valtion takaisinperintä riitautettiin. Vasta rikosilmoituksen jälkeen on mietitty apurahojen jakamisen perusteita, Kyyrö jatkoi.

Kyyrö viestitti myös, että Tuula Sariolan tarkoitus on julkaista itse kirjoittamansa kirja lähiakoina. Sariolan ja Sarkolan vuosia kestänyt ystävyys päättyi, kun käry asiassa kävi vuonna 2006.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.