Valehoitaja yrittäjänä ilman tutkintoa – avustaa yhä vammaisia

Lappeenrannassa paljastunut valesairaanhoitaja ei ollut väärentänyt itselleen tutkintotodistusta, vaan häneltä puuttui se kokonaan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten vanhusten palvelujen kotihoidon päällikön Raili Paajasen mukaan nyt selvitetään, miten syyskesällä Eksoten omassa tarkastuksessa paljastunut valehoitaja on hyväksytty palveluseteliyrittäjäksi. Nainen on työskennellyt ostopalvelutuottajana oman yrityksensä kautta ensin Lappeenrannan kaupungilla 2000-luvun puolivälistä ja sen jälkeen 2010 alussa perustetulla Eksotella.

– Meillä oli aikoinaan hanke, jonka yhteydessä yrittäjiä hyväksyttiin palvelusetelituottajaksi. En osaa nyt sanoa yhtään, miten hakumenettely on silloin tapahtunut, tai siihen, miten on saatu sellainen tieto, että hänellä olisi paperit tai tutkinto olemassa. Selvittely on alkutekijöissään.

– Tämä on vähän vaikea juttu selvitellä, koska suurin osa niistä ihmisistä, jotka ovat olleet mukana hankkeessa, eivät ole enää tämän organisaation palvelussa. Entiset sopimukset, jotka ovat aikanaan olleet kaupungin kanssa, ovat siirtyneet Eksoten hoitoon ja sen takia hänkin on tullut Eksoten piiriin.

Eksoten vanhuspalvelut on ollut valehoitajasta yhteydessä Aluehallintovirastoon ja Avi puolestaan Valviraan. Paajanen ei osaa sanoa, tuleeko valehoitajatapauksesta jossain vaiheessa poliisiasia. Luvaton terveydenhuollon ammattihenkilönä esiintyminen on rangaistavaa, mutta ilmoituksen teko poliisille kuuluisi Eksotelle.

– Tässä vaiheessa en osaa ottaa kantaa. Keskustelemme Valviran kanssa, kun he antavat minulle jonkinlaisen lausunnon asiasta. Vammaispalveluiden ja Eksoten johdon kanssa pitää myös keskustella.

Vammaispalveluista valituksia – edelleen asiakkaita

Valesairaanhoitaja on työskennellyt vanhus- ja vammaispalveluissa. Eksoten omaishoidon ja tilapäisen kotihoidon asiakkaat ovat voineet ostaa hänen yritykseltään vanhusten kotihoidon palveluja. Lisäksi sosiaali- ja terveyspiiri on ostanut yritykseltä vaikeavammaisten henkilökohtaista apua.

Paajasen mukaan vanhuspalveluissa ei ainakaan toistaiseksi ole näyttöä, että valehoitaja olisi aiheuttanut potilaille vaaraa.

– Vanhuspalveluiden puolella hänestä ei ole tullut valituksia enkä tiedä vaaratilanteita sattuneen. Tietysti meidän ostamamme palvelut ovat olleet aika vähäisiä. Hänellä on ollut paljon enemmän asiakkaita vammaispalvelun puolella.

Henkilökohtaisen avun antamiseen ei vaadita sairaanhoitajan pätevyyttä, mutta juuri vammaispalveluissa hoitajasta on tullut joitain valituksia.

– Lähinnä valitukset ovat liittyneet palvelun viivästymiseen tai suorittamatta jättämiseen, ei niinkään siihen, että hän olisi tehnyt työnsä huonosti. Hänellä on ollut tällaista aikatauluongelmaa, kertoo Eksoten vammaispalvelupäällikkö Riitta Hakoma.

Nainen ei ole tehnyt vammaispalveluissa hoitotoimenpiteitä, vaan ainoastaan henkilökohtaista avustamista, kuten siivoamista ja kaupassakäyntiä. Hänellä on myös edelleen asiakkaita vammaispalvelujen kautta.

– Mutta siitä asti kun Eksotessa on lähdetty näitä asioita tutkimaan, hän on ollut meillä tarkemmassa seurannassa. Joudumme miettimään, miten nämä palvelut korvataan jatkossa. Vaikka meidän ostamamme palvelut eivät vaadi tutkintoa, silloin kun epäluottamus herää, toki meidän täytyy harkita, voimmeko jatkossa ostaa ylipäätään minkäänlaisia palveluita, Hakoma sanoo.

Eksote on irtisanonut yrittäjän ostopalvelut palveluseteleiden eli vanhuspalveluiden osalta.

– Missään tapauksessa enää ei mitään palvelusetelillä tapahtuvia ostopalveluita häneltä osteta, Paajanen sanoo.

Tiukempi valvonta paljasti hoitajan

Paajasen mukaan vastaavaa ei voisi enää sattua, sillä Eksotella on käytössä tarkat tarkastusmekanismit palveluseteliyrittäjien suhteen.

– Viime vuonna luotiin toimintatapa, miten yksityisten palveluyrittäjien valvonta tapahtuu. Valvontakäynnit alkoivat tänä vuonna.

Valesairaanhoitaja paljastui juuri tällaisella rutiininomaisella tarkastuskäynnillä.

– Kun Eksotessa valvontaan ryhdyttiin kiinnittämään huomiota, asia tulikin esiin. Tämä tuli aika nopeasti vastaan, Paajanenkin sanoo.

Palveluntuottajan papereiden kuten lupien, vakuutuspapereiden ja tutkintotodistuksen lisäksi nykyään tarkastetaan, onko yrittäjä terveydenhuollon ammattihenkilöiden Terhikki-rekisterissä, mikäli hän on näin ilmoittanut.

– On päivänselvä asia, että tämän jälkeen valvontaan kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja paperit katsotaan entistä tarkemmin. Mitään kopioita tutkintotodistuksista ei missään tapauksessa tulla hyväksymään. Mieluiten niin, että on Terhikissä ja alkuperäiset tutkintotodistukset ovat nähtävillä.

Paajasen mukaan ei ole selvinnyt, miksi nainen on esiintynyt sairaanhoitajana. Ainakin rahallisesti nainen on hyötynyt sairaanhoitajana esiintymisestä: eilisen Etelä-Saimaa-lehden mukaan valehoitajan ansiotulot olivat viime vuonna lähes 180 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat