Valaanpyyntikomiteassa saattaa valta vaihtua

Valaanpyyntiä vastustavat maat taistelevat asemastaan Kansainvälisessä valaanpyyntikomiteassa. Pyynnin kieltoa kannattavat valtiot saavat huomisessa kokouksessa tiukan vastuksen pyynnin sallimista vaativista maista.

Valaanpyyntiä vastustavat maat taistelevat säilyttääkseen enemmistönsä Kansainvälisessä valaanpyyntikomiteassa (IWC).

Valaanpyynnin kieltoa kannattavat valtiot, kuten Australia ja Uusi-Seelanti, saavat huomisessa kokouksessa tiukan vastuksen pyynnin sallimista vaativista maista.

Japanin, Norjan ja Islannin mielestä valaskanta on elpynyt niin hyvin, että pyyntikiintiöt tulisi sallia. Erityisen tiukkana on Japani, joka uhkaa erota järjestöstä ja lopettaa sen rahoituksen, jos pyyntiin ei suostuta. Samoilla linjoilla on myös Tanska, jonka mielestä pyyntikysymys on kriittinen järjestön tulevaisuuden kannalta.

- Kansainvälinen valaanpyyntikomitea hajoaa, jos pidämme kiinni pyyntikiellosta, sanoo Tanskan ulkoministeri Per Stig Møller.

IWC sallii nykyisin ainoastaan alkuperäiskansojen harjoittaman sekä tieteellisen valaanpyynnin. Kaupallisen valaanpyynnin kielto, moratorium, astui voimaan vuonna 1986.

Pyyntiä vastustavat valtiot ovat muodostaneet enemmistön 66-jäsenisestä Kansainvälisestä valaanpyyntikomissiosta vuodesta 1982 lähtien.

(MTV3-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat